Artis: geen losgeld betaald aan hackers
Aanval met gijzelsoftware

Artis: geen losgeld betaald aan hackers

18-07-2022 09:01 Laatste update: 09:28

Artis zegt geen losgeld te hebben betaald aan de hackers die vorige maand zijn binnengedrongen in de systemen van de Amsterdamse dierentuin.

"Artis is niet tegemoet gekomen aan de eis van 1 miljoen euro in cryptovaluta", laat de dierentuin vandaag weten. Artis werd eind juni getroffen door een aanval met ransomware, waarna de cybercriminelen losgeld eisten.  

Uit een onderzoek bleek volgens Artis dat er 'geen aanwijzingen' zijn dat de hackers persoonsgegevens hebben gestolen of ingezien. Het is niet bekend wie er achter de ransomware-aanval zitten.

Artis sloot na de hack uit voorzorg twee musea op het terrein, Micropia en het Groote Museum, omdat het daar 'niet de optimale bezoekerservaring' kon bieden als gevolg van de cyberaanval. Ook was het online-ticketsysteem door de hack niet beschikbaar. De cyberaanval had geen gevolgen voor de verzorging van de dieren.

'Geen gerichte aanval'

De hackers hebben korte tijd toegang gehad tot bepaalde systemen, maar volgens Artis was het 'geen gerichte aanval'. Alle systemen van de dierentuin werkten enkele dagen na de hack weer. 

Artis zegt maatregelen te nemen om de cyberbeveiliging te verbeteren. "Sinds de hack hebben we ons laten bijstaan door een cybersecurity-specialist over de te nemen stappen."