Aldi opent deze week kassaloze supermarkt in Utrecht

De locatie in Utrecht

Afrekenen zonder te scannen

Aldi opent deze week kassaloze supermarkt in Utrecht

18-07-2022 21:01 Laatste update: 21:49

Aldi opent woensdag in Utrecht zijn eerste filiaal zonder kassa's of zelfscanners. In de supermarkt registreren sensoren en camera's welke producten klanten in hun winkelwagens leggen. Bij het verlaten van de winkel worden ze via een speciale app automatisch afgerekend.

"Het scannen van boodschappen is daarmee verleden tijd", zegt de supermarktketen. Aldi hoopt dat klanten met dit systeem 'zo eenvoudig mogelijk hun boodschappen kunnen doen'.

Ze moeten echter de eerste keer nogal wat stappen doorlopen: een app installeren, een account aanmaken en een creditcard van Visa of Mastercard koppelen. Het automatisch afrekenen via de app werkt nog alleen via creditcards. 

Bij binnenkomst in de winkel moeten klanten een QR-code op hun telefoon scannen. Producten die weer in het schap worden teruggelegd worden automatisch weer verwijderd. De kassabon gaat naar de e-mail van de gebruiker.

Het filiaal in Utrecht dient als een testlocatie. De winkel heeft nog altijd medewerkers in dienst, voor het bevoorraden van de schappen, het bakken van brood en het beantwoorden van vragen van klanten. In Londen heeft Aldi sinds begin dit jaar ook al zo'n kassaloze winkel.

'Geen gezichtsherkenning'

Aldi zegt dat het systeem alleen de bewegingen van de klanten en de producten volgt. "Het systeem maakt geen gebruik van gezichtsherkenning, scans van ogen of vingerafdrukken, noch van andere biometrische kenmerken."

De afgelopen maanden hebben Aldi-medewerkers het zelflerende systeem van de leverancier Trigo Vision al getest.

Albert Heijn en Amazon

In 2019 opende Albert Heijn bij Schiphol al een supermarkt zonder kassa en zelfscanner. Dat ging toen om een proef van een paar maanden. 

In de VS heeft Amazon al tientallen kassaloze supermarkten.

De kassaloze Albert Heijn in 2019: