Je telefoon kan oververhit raken: zo voorkom je dat
Smartphone koel houden in de hitte

Je telefoon kan oververhit raken: zo voorkom je dat

19-07-2022 12:16 Laatste update: 20:59

Tijdens de hittegolf kan je smartphone oververhit raken. Hoe voorkom je dat? En wat moet je wel én niet doen als je telefoon te warm is geworden?

Smartphones zijn erg temperatuurgevoelig. Dat kan je merken tijdens de hittegolf: je telefoon kan plotseling uitvallen of een waarschuwing laten zien. 

Volgens fabrikanten werken smartphones goed in omgevingen tussen 0 en 35 graden Celsius. Als het warmer is, zullen veel telefoons automatisch allerlei functies uitzetten.

Wat zijn de risico's?

Als je telefoon te heet wordt, kan de lithium-ion-accu beschadigd raken. Daardoor veroudert de batterij sneller, waardoor hij sneller leegloopt. In heel extreme gevallen kan een oververhitte accu ook in brand vliegen.

Wat gebeurt er als-ie te warm is?

Als het toestel te heet is geworden, treedt een automatische beveiliging in werking. De chip werkt langzamer, het scherm wordt tijdelijk minder fel, het opladen gaat trager en de camera en de flitser zijn niet te gebruiken. 

Blijft de temperatuur stijgen, dan zet de telefoon zichzelf helemaal uit. Een te warme iPhone toont dan deze melding: "Je iPhone moet afkoelen voordat je hem weer kan gebruiken." Als je dat ziet, kan je je telefoon even niet meer gebruiken totdat de temperatuur van het toestel is gedaald. Overigens kan 112 bellen dan nog wel.

Hoe voorkom je dat je telefoon oververhit raakt? 

Uit de zon houden. Probeer je telefoon zoveel mogelijk uit direct zonlicht te houden.

Geen hoesje gebruiken. Een hoesje om je telefoon is alsof je smartphone een jas aan heeft. Zonder hoesje kan de hitte beter ontsnappen.

Energiezuinige modus of vliegtuigmodus. Door de energiezuinige modus aan te zetten werken functies die veel stroom vergen een stuk zuiniger. Zo staat het scherm minder fel. Bij de vliegtuigmodus staan de antennes van de telefoon helemaal uit: 4G, wifi, gps en bluetooth werken dan niet. 

Minder foto's en video's maken. Fotograferen en filmen kost het toestel veel rekenkracht, en de beelden moeten in real-time op het scherm worden getoond. Dat zorgt ervoor dat je telefoon warmer kan worden.

Geen games of navigatie-apps. Grafisch veeleisende games vergen veel processorkracht en het scherm staat bij het spelen continu aan. Ook navigatie-apps gebruiken veel stroom.

Niet opladen. Tijdens het opladen wordt een accu warm, zeker als dat met een snellader gebeurt. Wie zijn telefoon tijdens het laden ook nog eens gebruikt, laat de temperatuur nog verder stijgen.

Wat te doen als je smartphone oververhit is?

Afkoelen in de schaduw. Een oververhitte telefoon kan je het beste uitzetten en laten afkoelen op een plek in de schaduw, het liefst op een koel oppervlak en op een plek met een goede luchtstroom.

Haal hem uit het hoesje. Gebruik je een telefoonhoesje of case, haal deze er dan af.

Wat moet je nooit doen?

Leg je telefoon nooit in de koelkast of de koelbox. De grote temperatuursverandering veroorzaakt condensatie in het toestel, wat de elektronica kan beschadigen.  

Luister de Bright Podcast: