Facebook feed chronologisch
Algoritmes omzeilen

Facebook geeft chronologische feed een eigen knop

21 juli om 14:58
Laatste update: 21 juli om 15:01

Facebook heeft het nieuwe onderdeel Feeds gelanceerd. Via een nieuwe knop in de menubalk van de app zien gebruikers de berichten van hun vrienden, pagina's en groepen in de chronologische volgorde.

Het Feeds-onderdeel moet gebruikers 'meer controle geven' over de berichten die ze op Facebook te zien krijgen, zegt het moederbedrijf Meta. Topman Mark Zuckerberg noemt het chronologische berichtenoverzicht 'een van de meest gevraagde functies'.

Feeds is een apart tabblad in de menubalk van de app. Op iOS staan die knoppen onderaan en op Android staan ze bovenaan. De Facebook-app opent nog altijd met het algemene nieuwsoverzicht dat is gebaseerd op algoritmes: de berichten waarvan het bedrijf denkt dat jij die het belangrijkste vindt. 

De algoritmes zijn nu met het vaste Feeds-onderdeel makkelijker te omzeilen. Gebruikers kunnen bij Feeds ook doorklikken om alleen de nieuwste berichten van hun favoriete personen en pagina's of uit hun groepen te zien. Onder Feeds worden geen berichten voorgesteld van pagina's die gebruikers niet volgen. Het onderdeel bevat wel advertenties. 

Favorieten

Facebook kwam eerder dit jaar al met filters in de app. Daar konden gebruikers ook kiezen voor 'Favorieten' en 'Recent'. Die opties zijn nu dus ondergebracht in het nieuwe Feeds-onderdeel.

Facebook-gebruikers kunnen maximaal 30 mensen en pagina's aan hun lijst met 'favorieten' toevoegen. De vaste tabbladen in de menubalk van de app zijn overigens ook aan te passen via optie 'snelkoppelingen' in de instellingen.

De nieuwe Feeds-functie wordt volgens Meta over de komende week uitgerold naar alle gebruikers.