© Vivo

Chinese smartphonegigant Vivo start in Nederland

De Vivo X80 Pro.

Eerst met drie telefoons

Chinese smartphonegigant Vivo start in Nederland

25-07-2022 07:00 Laatste update: 28-07-2022 15:28

Het grote Chinese techbedrijf Vivo start vanaf vandaag officieel in Nederland. Dat gebeurt stapsgewijs, met in eerste instantie drie smartphones in verschillende prijsklassen.

Vivo is in China al jaren één van de grootste telefoonmerken en is een grote concurrent voor onder andere Xiaomi en Honor. In Nederland was het merk nog niet actief, tot vandaag. De afgelopen jaren kwam Vivo al stapsgewijs naar steeds meer Europese landen, inmiddels is het merk in 22 landen in Europa beschikbaar.

Vivo trapt hier af met drie toestellen, met voorop het paradepaardje, de X80 Pro. Dat toestel heeft een 6,78-inch 1440p-amoledscherm met een dynamische 120Hz-verversing en een piekhelderheid van 1500 nits. Het toestel draait op de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, heeft 8 of 12GB werkgeheugen en een 4700mAh accu en 80W-snellader, die het toestel binnen 40 minuten volledig oplaadt.

Het camerasysteem van de X80 Pro, ontwikkeld in samenwerking met Zeiss.

Samenwerking met Carl Zeiss

Achterop het toestel zitten vier camera's die zijn ontwikkeld in samenwerking met het Duitse Carl Zeiss. Die samenwerking is volgens Vivo meer dan simpelweg betalen voor naamsbekendheid; de bedrijven werken sinds eind 2020 nauw samen. "Het is een echt R&D-project, geen marketingstunt waarbij we een Zeiss-sticker op onze telefoon plakken. Onze cameraspecialisten in Tokio werken samen met die van Zeiss in Duitsland", vertelt Ivan Polojac, Senior Manager, Brand and Corporate PR bij Vivo.

Vivo en Zeiss hebben samengewerkt aan zowel de foto-software als aan bijvoorbeeld speciale lenscoatings. Die moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat er tijdens nachtfoto's geen ongewenste schitteringen van lantaarnpalen door foto's schijnen. "We brengen natuurlijke kleuren terug naar smartphones", aldus Polojac. "Telefoons van concurrenten tonen vaak overdreven kleuren, wij willen consumenten tenminste de keuze bieden. We merken dat veel klanten zo meer plezier krijgen in fotograferen."

De Vivo X80 Pro heeft een 50-megapixel hoofdcamera, een 48-megapixel ultragroothoeklens, een 12-megapixel telefotocamera en een 8 megapixel periscopische camera met 5x optische zoom. De selfiecamera heeft een opvallend hoge resolutie van 32 megapixels en kan daardoor wisselen tussen een ultragroothoekmodus of een meer ingezoomde normale modus.

De Vivo Y76.

Nederlandse winkels: Belsimpel en The Phone Lab

Vivo start zijn verkoop in Nederland via Belsimpel. Die telefoonverkoper begon online maar heeft inmiddels winkels in zeven Nederlandse steden. "Zo kunnen klanten de toestellen eerst in het echt zien", zegt Polojac. Reparaties worden uitgevoerd in samenwerking met The Phone Lab, een gadget-reparateur met acht locaties in Nederland.

De Vivo X80 Pro is er vanaf 1099 euro. Daarnaast introduceert Vivo in ons land de Vivo Y76, een 6,58-inch smartphone met 1080p-lcd-scherm, MediaTek Dimensity 700-chip met 5G en 50-megapixelcamera. Die telefoon is er vanaf 299 euro. Ook is er de Vivo Y33s, tevens met 6,58-inch 1080p-lcd-scherm, Mediatek Helio G80-chip en 50-megapixelcamera. Die telefoon is er vanaf 219 euro. Ook zijn er accessoires zoals draadloze oordoppen voor normaal gebruiken speciaal voor tijdens het sporten.

Meer gadgets dan alleen smartphones

Vivo verwacht op termijn meer gadgets naast smartphones alleen in Nederland op de markt te brengen. Het zal dan gaan om nieuwe, nog niet onthulde apparaten. De smartphones die nu naar Nederland komen zijn in het buitenland al enkele maanden beschikbaar. In eerste instantie verwacht Vivo duizenden tot tienduizenden toestellen te verkopen. "Maar in landen als China, Indonesië en India verkopen we erg sterk of zijn we marktleider", lacht Polojac.

Kijk ook: review Nothing Phone 1