Abonneerknop

Netflix laat je nu weer abonneren op iOS - via de eigen website

netflix abonneer knop website betaalmethode
25 juli om 06:52
Laatste update: 25 juli om 12:45

Wil je een Netflix-abonnement afsluiten via de App Store? Dat kan weer, maar vanaf nu sluist Netflix je automatisch door naar de eigen website.

Abonnementsdiensten zoals Netflix maakten het lang onmogelijk om überhaupt een abonnement via Apples appwinkel te nemen. Apple vraagt namelijk commissie over elke aankoop die je via de App Store doet, eerst zo'n 30 procent, na een jaar zo'n 15 procent voor abonnementen.

Het was dus duurder om een dienst via iOS af te sluiten dan wanneer je op een andere manier een abonnement na, of de dienst verdiende er minder aan. Tegelijkertijd verbood Apple het om gebruikers er op te wijzen dat ze ergens anders wél een abonnement konden afsluiten. Daarom besloot onder andere Netflix om helemaal niet meer via de App Store te werken.

Verbod is afgelopen

Maar dat verbod is sinds dit jaar van de baan: de techgigant rolde een speciale 'reader API'-uit voor diensten die via een abonnement werken. Netflix zet deze API sinds kort in, merkte 9to5Mac .

Klik je nu op de Netflix-app, dan vind je gewoon een 'abonneer'-knop. Klik je daarop, dan word je gewaarschuwd dat je wordt doorgeleid naar een andere website. Je komt vervolgens op de site van Netflix terecht, waar je je abonnement daadwerkelijk kan afsluiten.

Kritiek op Apple en Google om betaalsystemen

Er klinkt de afgelopen jaren veel kritiek op het beleid van Apple en Google om zoveel commissie te vragen in hun appwinkels. Ook vanuit toezichthouders is daar steeds meer aandacht voor: zo mag Apple in Nederland dating apps niet meer dwingen om zijn eigen betaalsysteem te gebruiken.

De Digital Markets Act (DMA), een nieuwe Europese wet die waarschijnlijk volgend jaar van kracht wordt, verbiedt grote platformhouders zoals Apple en Google om bedrijven nog te dwingen alleen hun betaalsystemen te gebruiken. Dat betekent dat appmakers naast de gangbare betaalmethoden met commissie klanten ook andere manieren om te betalen mogen aanbieden.

De nieuwe Kia Niro EV: kopen zonder kijken?