Masten waren niet winstgevend

FBI: 'Huawei-zendmasten konden nucleair arsenaal VS verstoren'

25 juli om 09:28
Laatste update: 25 juli om 09:33

De VS en het westen weren inmiddels veel apparatuur van Huawei uit mobiele netwerken. Een oorzaak van het wantrouwen ligt mogelijk in de VS. Daar kijkt de FBI al jaren met groot argwaan naar de plaatsing van Huawei-zendmasten vlakbij cruciale militaire locaties.

In 2017 deed de FBI onderzoek naar Huawei, omdat het opviel dat nieuwe mobiele apparatuur vlakbij militaire basissen op het Amerikaanse platteland werden geplaatst, meldt CNN. De alarmbellen gingen pas echt rinkelen toen de FBI niet vanuit een technologisch oogpunt naar die masten keek, maar juist zakelijk. "Het sloeg nergens op om die masten dáár te plaatsen als je je investering wilt terugverdienen", legt voormalig FBI-agent John Lenkart uit aan CNN.

Toch maakte Huawei jaren goedkope deals met telecomproviders in Amerikaanse staten als Colorado, Montana, Nebraska en Oregon. Volgens de FBI zouden de masten van Huawei technisch gezien militaire communicatie kunnen verstoren en afluisteren, zoals die met nucleaire raketsilo's. Bronnen dichtbij de situatie zeggen tegen CNN dat het moeilijk is om te bewijzen dat data eventueel echt gestolen is.

'VS doet onderzoek naar Huawei'

Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken zou inmiddels wel nader onderzoek doen naar de situatie, meldt Reuters. Men zou vrezen dat de masten van Huawei de gereedheid van militaire basissen naar China zou kunnen doorsturen. Vorig jaar kondigde de Amerikaans telecomwaakhond FCC een plan aan om de apparatuur van Huawei in Amerikaanse netwerken te vervangen voor andere merken: daar is 1,9 miljard dollar voor uitgetrokken.

Huawei ontkent in een reactie dat zijn apparatuur in staat is om Amerikaanse militaire communicatie af te luisteren of te verstoren. "Onze apparatuur werkt alleen op een spectrum dat door de FCC voor commercieel gebruik is aangemerkt", aldus Huawei. "Dat betekent dat het geen toegang heeft tot spectra die door het ministerie van Defensie zijn aangewezen."

Huawei ook hier uit netwerken geweerd

Huawei is het zwarte schaap van de telecomwereld. Enkele jaren geleden groeide het bedrijf snel met zowel goed beoordeelde smartphones als met apparatuur voor mobiele netwerken, vaak voor een scherpere prijs dan westerse concurrenten. Een paar jaar geleden sloeg de stemming om, sindsdien weert het westen de apparatuur van Huawei. Ook hier in Europa schuwt men Huawei: zo begon T-Mobile onlangs met het vervangen van Huawei-apparatuur in zijn netwerken.

Eindelijk weer een verrassende smartphone