tweede module tiangong ruimtestation china
Tiangong

China koppelt succesvol eerste modules eigen ruimtestation aan elkaar

25 juli om 11:25
Laatste update: 25 juli om 12:08

China heeft de tweede van zijn drie Tiangong-ruimtemodules gelanceerd, die samen een ruimtestation moeten gaan vormen.

De Wentian-module vertrok rond 8 uur Nederlandse tijd richting een baan om de aarde via de Long March 5B-raket. Volgens de Chinese ruimtevaartorganisatie CMSA is Wentian inmiddels succesvol aangesloten op Tianhe, het woongedeelte dat vorig jaar werd gelanceerd, schrijft CNN.

Met Wentian wordt een laboratorium toegevoegd. Het is het zwaarste ruimtevaartuig dat China ooit heeft gelanceerd - het weegt zo'n 23 ton.  Later dit jaar moet Mengtian, het tweede laboratorium, volgen.

De drie onderdelen vormen samen een 'T' met Tianhe in het midden. Er zijn op dit moment drie Chinese astronauten aan boord.

International Space Station

Tiangong is het tweede bemande ruimtestation dat zich in een baan om de aarde bevindt. China werd altijd geweerd van het International Space Station (ISS), dat door de jaren heen voornamelijk door Amerikaanse, Russische, en Europese astronauten is bemand.

Voorlopig kan Tiangong qua omvang nog niet aan het ISS tippen: het internationale ruimtestation is vijf keer zo groot. Het is de bedoeling dat zijn driekoppige bemanning onderzoek gaat doen naar microzwaartekracht en dat er ruimtewandelingen en andere verkenningen worden uitgevoerd.

Ondertussen heeft het Amerikaanse NASA zijn zinnen alweer verzet: de ruimtevaartorganisatie hoopt in 2025 terug te keren op de maan.

Waarom we terug gaan naar de maan