crypto binance coindesk toezichthouder piramidespel
Coinbase

'Toezichthouder VS onderzoekt cryptobeurs om illegale effectenhandel'

26 juli om 10:39
Laatste update: 26 juli om 12:25

De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) zou onderzoek doen naar of cryptobeurs Coinbase mensen illegaal effecten laat verhandelen.

Het zou draaien om de vraag of je cryptomunten als aandelen of obligaties kan zien, schrijft Bloomberg. Om aandelen te verhandelen heb je in de Verenigde Staten toestemming van de SEC nodig.  

Bronnen van Bloomberg zeggen dat de SEC meer op Coinbase let sinds de site meer verschillende cryptomunten aanbiedt.  Dat vindt Coinbase onnodig, omdat het bestuur van de site gelooft dat er al goed in de gaten wordt gehouden of een cryptomunt feitelijk een aandeel of obligatie is.

Aandeel of niet?

Coinbase is van mening dat de meeste digitale valuta zoals cryptomunten niet onder aandelen vallen, terwijl de SEC dat vaak juist wel zo ziet. Op dit moment kun je zo'n 150 verschillende cryptomunten verhandelen via Coinbase.

De handelssite vroeg de SEC vorige week welke cryptomunten dan effecten zouden zijn. De toezichthouder houdt algemeen geldende regels aan die dateren uit 1946: een effect is iets waarbij investeerders geld betalen om een bedrijf te financieren in de verwachting daar van te profiteren. 

De SEC sprak zich op 21 juli van dit jaar uit tegen een aantal ex-medewerkers van Coinbase. Zij zouden met voorkennis hebben gehandeld in verschillende cryptomunten die als effect  staan aangemerkt. De drie mannen zijn inmiddels aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie. 

Topman Binance boos op Bloomberg

Changpeng Zhao, topman van cryptobeurs Binance, klaagt de uitgever van Bloomberg in Hong Kong aan, schrijft CoinDesk. Hij is boos omdat zijn bedrijf in een artikel werd neergezet als piramidespel.

Specifiek gaat het om de Hong Kongse editie van Bloomberg Businessweek. Die vertaalden een Engelstalig profiel van Zhao in het Chinees. De kop boven deze versie van het stuk luidde "Het pyramidespel van Changpeng Zhao".

Zhao eist dat de kop wordt ingetrokken en deze editie van het magazine van Bloomberg uit de winkel worden gehaald. Ook klaagde hij het Amerikaanse hoofdkantoor van Bloomberg aan omdat het stuk "duidelijk geschreven was om mensen ervan te overtuigen dat hij iets illegaals doet".

Eerdere rechtszaken

Het is niet de eerste keer dat Zhao een dergelijke rechtszaak aanzwengelt. Zo klaagde hij Forbes in 2020 aan om een verhaal over manieren waarop Binance zou proberen om wetgeving te ontduiken. Deze zaak liep uiteindelijk op een sisser af: Zhao trok hem in.

Een volledig smart home voor €300