Toezichthouder VK: 'Geen machtsmisbruik in digitale muzieksector'
De markt voor digitale muziekplatformen is gezond en er zijn weinig zorgen over machtsmisbruik, zegt de Britse mededingingswaakhond. De instantie onderzoekt sinds vorig jaar grote spelers als Spotify.
Volgens de Competition and Markets Authority (CMA) mag de markt voor digitale muziekaanbieders dan wel 'geconcentreerd' zijn bij partijen als Spotify en Apple Music, maar is er geen sprake van schade voor consumenten. "En resultaten voor artiesten zijn niet gebaseerd op de hoeveelheid concentratie op de markt, maar op andere factoren", schrijft CMA.
Eén van de redenen voor het onderzoek zijn de aanhoudende zorgen over de compensatie voor muzikanten, die vaak weinig geld verdienen aan hun streams. Volgens CMA komt dat niet door machtsmisbruik of consolidatie, maar omdat er simpelweg te veel muziek beschikbaar is.
De organisatie ziet geen tekenen dat één of meerdere partijen relatief gezien te veel geld verdienen. De meeste muziekplatformen zouden zelfs relatief weinig inkomsten hebben of zelfs verlies lijden. Spotify blijft met zo'n 50 procent in het Verenigd Koninkrijk wel verreweg de grootste.
Nog geen reden tot paniek
Voorlopig ziet CMA daarom geen reden tot paniek. Wel zegt de toezichthouder dat het raadzaam is om op te blijven letten of bedrijven niet teveel geld gaan verdienen, of er geen aanzienlijke fusies plaatsvinden, en of de prijs van slimme speakers het moeilijker gaat maken voor muziekplatformen die geen speciale integraties met zulke speakers aanbieden.
Het onderzoek loopt nog enige tijd door. Met deze 'stand van zaken'-update hoopt CMA onder andere op reacties van externe experts over het bewijs dat ze hebben aangeleverd.