Streamingdienst

Spotify krijgt er recordaantal nieuwe gebruikers bij

27 juli om 12:21
Laatste update: 27 juli om 12:25

Spotify heeft er afgelopen kwartaal een recordaantal gebruikers bij gekregen. De muziekdienst heeft nu 433 miljoen gebruikers, een groei van 19 procent op jaarbasis.

Het aantal betalende Spotify-abonnees nam ook toe, met 14 procent tot 188 miljoen. Spotify verwacht voor het huidige kwartaal een verdere groei van het totaalaantal gebruikers tot 450 miljoen. Naar verwachting neemt het aantal betalende abonnees toe tot 194 miljoen. De omzet ging met 22 procent omhoog naar 2,5 miljard euro in het afgelopen kwartaal, meer dan was verwacht. 

Meer verlies door marketingcampagnes

Spotify zag ook het verlies oplopen, tot 194 miljoen euro. Dat kwam vooral door grotere personeelskosten en hogere advertentiekosten. Het bedrijf gaf veel geld uit aan campagnes om gebruikers die hun abonnementen hadden laten verlopen terug te winnen en campagnes om gebruikers een gezinsabonnement te laten nemen. Vooral in Europa en Latijns-Amerika kreeg Spotify er zo meer betalende abonnees dan verwacht bij.

Podcasts en luisterboeken

Spotify voorspelde onlangs binnen twee jaar winst te kunnen maken met podcasts. Daar investeerde het Zweedse bedrijf de afgelopen jaren meer dan 1 miljard euro in. Spotify zegt in totaal 4,4 miljoen podcasts hebben op zijn platform en biedt nu in elf landen videopodcasts aan.

Spotify gaat zich de komende tijd ook meer richten op luisterboeken. Daarvoor rondde het onlangs de overname van de distributeur van audiobooks Findaway af. De technologie van dat bedrijf moet Spotify helpen 'om sneller toegang te krijgen tot de markt voor luisterboeken'. Ook stak de streamingdienst geld in een overname van een bedrijf met technologie om teksten om te zetten naar spraak.