© Rockstar

hoofdpersonage grand theft auto game spel vrouw
Anonieme bronnen

'Grand Theft Auto 6 krijgt vrouwelijk hoofdpersonage'

27 juli om 18:46
Laatste update: 27 juli om 18:52

De volgende game in de Grand Theft Auto-serie zou een vrouwelijke hoofdpersoon hebben, aldus bronnen van Bloomberg.

Het spel zou meerdere hoofdpersonen hebben, met een verhaal dat enigszins zou lijken op dat van de beroemde bankovervallers Bonny en Clyde. Eén van deze hoofdpersonen is een Latina vrouw, zeggen mensen betrokken bij de game tegen Bloomberg. De game vindt plaats in een fictieve versie van de Amerikaanse stad Miami.

Het zou de eerste keer zijn dat een game in de zeer populaire misdaadreeks een vrouw in de hoofdrol heeft. Maker Rockstar Games zou daarmee volgen in de voetsporen van andere gamemakers, die het afgelopen decennium steeds vaker ook heldinnen het spotlicht gunden.

De studio wilden daarnaast opletten dat het dit keer niet te harde grappen maakt over kwetsbare minderheden. De gamemaker zette plannen om een modus waarin politieagenten het tegen criminelen opnemen in de ijskast vanwege de opkomst van de Black Lives Matter-beweging. In het verleden kreeg Rockstar vaker kritiek over zaken als hyperseksualisatie van vrouwelijke personages en harde grappen over transgender mensen.

'Cultuur binnen Rockstar flink veranderd'

In een uitgebreid profiel beschrijft Bloomberg hoe de cultuur binnen Rockstar op verschillende gebieden aan het veranderen is. Zo wil het bedrijf af van 'crunch', het stelselmatig overwerken om deadlines te halen. Verschillen in salarissen tussen mannen en vrouwen zouden flink gekrompen zijn.

Wel zouden sommige werknemers zich zorgen maken dat de studio in het huidige politieke klimaat niet meer de juiste snaar kan raken met zijn games. Het zou lastig zijn om grappen te maken over de huidige Verenigde Staten 'omdat het land al een parodie op zich is'.

Grand Theft Auto 6 zou bovendien deels vertraagd zijn omdat het bedrijf zoveel veranderingen heeft aangebracht om de werkcultuur leefbaarder te maken, zoals het herstructureren van de ontwerpafdeling. De studio 'is nog zoekende' naar de beste manier om zo games te maken, aldus medewerkers. 

Backstage bij de grootste Nederlandse game ooit

Lees meer over:

Deel via