Rechtszaak

Marktwaakhond VS wil overname VR-bedrijf door Meta stoppen

ftc rechter meta aanklacht overname virtual reality
27 juli om 19:41
Laatste update: 27 juli om 19:45

De Amerikaanse marktwaakhond FTC wil niet dat Meta de VR-fitnessstudio Within overneemt. Overheden nemen consolidatie in de techsector steeds serieuzer.

Meta, het moederbedrijf van Facebook, kondigde de overname van Within en zijn populaire fitnessapp Supernatural in oktober aan. De virtualrealitystudio zou fitnessapps en 'sociale ervaringen' gaan maken voor het bedrijf, 'om mensen te helpen om op de meest gelukkige en verbonden manier hun doelen te bereiken'.

Maar de FTC heeft inmiddels een verzoek bij de rechter ingediend om de deal tijdelijk stop te zetten, in afwachting van een mogelijke formele klacht. "Meta had de kans om de concurrentie met Within aan te gaan", schrijft de overheidsinstantie in het verzoek. "In plaats daarvan kozen ze ervoor om Within simpelweg te kopen." 

'Zuckerberg wil controle over VR'

Daarmee zou Meta bewust aansturen op een 'netwerkeffect', waarbij een bedrijf zijn vroege voorsprong versterkt door zijn netwerk aan bedrijven, ervaringen en dus klanten snel te vergroten via mergers. "De heer Zuckerberg heeft duidelijk gemaakt dat het zijn droom is om de volledige virtualrealitywereld te beheersen", schrijft de FTC.

De overname van Within zou een volgende stap zijn richting die dominantie, vindt de instantie. "In plaats van te concurreren via zijn eigen VR-fitnessapp, heeft Meta besloten een illegale overname voor te stellen."

Vervelend signaal

Het loopt op dit moment niet helemaal lekker voor Meta in de VR-wereld. Het bedrijf zag zich deze week genoodzaakt om de prijs van de Meta Quest 2-headset te verhogen om zo meer budget voor onderzoek te krijgen. 

Het verzoek van de FTC is dan ook een vervelend signaal voor de techgigant. Waar het lang overnames van techstartups door de vingers zag, wil de Amerikaanse overheid nu spierballen laten zien.
 

MacBook Air met M2: mooier, krachtiger maar duurder