PlayStation 5-verkopen blijven beperkt door chiptekort
Kwartaalcijfers

PlayStation 5-verkopen blijven beperkt door chiptekort

29-07-2022 08:35 Laatste update: 08:56

Het aantal verscheepte exemplaren van de PlayStation 5 blijft laag: Sony zag in dit kwartaal slechts een toename van 0,1 miljoen PlayStations 5-exemplaren ten opzichte van vorig jaar, naar 2,4 miljoen.

De 2,4 miljoen verkochte PS5's in de afgelopen maanden brengt het totaal tot 21,7 miljoen verkochte exemplaren. De PlayStation 5 kwam in november 2020 op de markt, maar kampt sindsdien met beperkt aanbod vanwege het chiptekort.

De PlayStation 4 was de bestverkopende spelcomputer van de vorige hardwaregeneratie, met in totaal 117 miljoen verkochte exemplaren. Sony verscheepte in de eerste anderhalf jaar rond de 25 miljoen exemplaren van deze console.

Het is nog niet duidelijk wanneer de gamegigant de levering van de PlayStation 5 weer kan opschroeven. Experts verwachten dat het chiptekort minstens nog tot volgend jaar aanhoudt, maar Sony geeft aan te hopen dat ze voor eind dit jaar een versnelling kunnen inzetten wat de PlayStation betreft, schrijft Bloomberg.

Minder games verkocht

Ook de omzet van de gametak van het bedrijf zakte wat in, met zo'n 11,7 miljard yen (86 miljoen euro) ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar naar een omzet van 604 miljard yen (4,4 miljard euro). Dat komt grotendeels vanwege teruglopende verkoopcijfers van games van zowel PlayStation zelf als van andere bedrijven, schrijft Sony.

De game-industrie kampt op dit moment met veel uitstel van grote titels door de coronapandemie. Meerdere grote games werden naar het einde van dit jaar geschoven, of zelfs naar 2023. Bovendien werden er tijdens de lockdowns van 2020 en 2021 veel games gespeeld - dat is nu minder.

Daarnaast wijst Sony ook op de overname van gamemaker Bungie, die sneller verliep dan verwacht. Dat komt neer op een kostenverhoging van 13 miljard yen (95 miljoen euro). In totaal legde Sony 3,5 miljard euro neer voor de Destiny-maker. 

Backstage bij grootste Nederlandse game ooit