Mededinging

'Europese Commissie denkt over 'superteam' handhaving tech'

29 juli om 13:32
Laatste update: 29 juli om 13:40

De Europese Commissie zou nadenken over een nieuw agentschap dat de strijd moet aangaan met grote techbedrijven. Het team zou de nieuwe 'tech-wet' DMA streng en snel moeten gaan handhaven.

Het agentschap zou onder leiding komen te staan van twee mensen met veel ervaring in mededingingszaken, aldus bronnen van Reuters. Het zou de bedoeling zijn dat het agentschap de mededingingstoezichthouder van de EU meer slagkracht zal geven tegen Big Tech.

Deze instantie moet de regels van de nieuwe Digital Markets Act (DMA) gaan handhaven. De DMA verplicht techbedrijven onder meer om andere betaalsystemen toe te laten op hun platformen en op andere manieren eerlijke concurrentie toe te staan. Ze mogen dan hun eigen diensten niet meer voortrekken.

Reuters noemt de namen van Alberto Bacchiega, momenteel verantwoordelijk voor informatie, communicatie en media binnen de mededingingsarm van de Europese Commissie. Hij zou mogelijk worden bijgestaan door Thomas Kramler, die momenteel aan het hoofd staat van mededingingsonderzoeken naar Apple en Amazon.

Duidelijke boodschap aan Big Tech

De Europese Commissie laat aan Reuters weten dat het verwacht zo'n 80 werknemers nodig te hebben om de DMA te handhaven.  "Dit is een duidelijke boodschap dat in onze Europese democratie het niet aan Big Tech is om de regels te bepalen, maar aan de wetsmakers", zei Eurocommissaris voor mededinging Margrethe Vestager vorig jaar over de DMA.

De EU maakt zich al langer met individuele onderzoeken hard tegen machtsmisbruik door techbedrijven, met de nieuwe DMA en Digital Services Act (DSA) als voorlopig hoogtepunt. De DSA schrijft onder andere voor hoe algoritmen wel en niet mogen worden ingezet, en op welke manier bedrijven illegale content moeten aanpakken. De wet moet slepende onderzoeken voorkomen, en sneller tot handhaving leiden.

Hacken: een korte geschiedenis en handige oplossingen