© Logitech

Logitech werkt aan handheld-spelcomputer speciaal voor cloudgaming

De Logitech PowerShell, een smartphone-controller uit 2013.

Xbox Cloud Gaming en GeForce Now

Logitech werkt aan handheld-spelcomputer speciaal voor cloudgaming

02-08-2022 13:21 Laatste update: 13:21

Hardwaremaker Logitech en Chinese game-uitgever Tencent werken samen aan een handheld-spelcomputer die speciaal bedoeld is om cloudgames op te spelen.

De nog naamloze spelcomputer moet later dit jaar verschijnen en wordt ontwikkeld met ondersteuning voor de cloudgamingdiensten Xbox Cloud Gaming en Nvidia GeForce Now. Logitech en Tencent zeggen nauw samen te werken met Microsoft en Nvidia, zodat het apparaat straks goed samenwerkt met de gestreamde games.

Bij cloudgaming worden games gedraaid door krachtige servers in een datacenter. Spelers zelf hoeven games daarom niet te installeren en hoeven geen krachtige hardware te hebben om de spellen te spelen; een internetverbinding is voldoende. Momenteel kunnen cloudgames bijvoorbeeld worden gestreamd naar smart tv's of smartphones.

Alles-in-één-oplossing

Spelers van cloudgames hebben meestal een losse controller of telefoon-accessoire nodig om games fatsoenlijk te besturen. Het apparaatje van Logitech en Tencent zal vermoedelijk het uiterlijk van een draagbare spelcomputer hebben: een scherm, sticks en knopjes. Ook moet het apparaatje internetverbindingen hebben, maar de snelste chip is niet nodig.

Het is nog niet bekend hoe het apparaatje van Logitech en Tencent eruit gaat zien. Ook de prijs en verschijndatum zijn nog niet bekend; geïnteresseerden kunnen zich al wel aanmelden voor meer informatie. "Het idee om te kunnen streamen en zo overal AAA-games te kunnen spelen is ontzettend spannend en ik kan niet wachten om te laten zien waar aan gewerkt hebben", zegt Ujesh Desai, hoofd van gaminingdivisie Logitech G.

Gat in de markt?

Logitech maakt al jaren controller-accessoires die spelers op hun smartphone kunnen klikken. Cloudgaming blijkt echter vooral voor Apple een obstakel. Apple accepteert geen apps van cloudgamingdiensten in zijn App Store. Daarom is onder meer Xbox Cloud Gaming uitgeweken naar de browser, wat een iets beperktere ervaring oplevert. En omdat het om smartphones gaat, is de meeste hardware voor draagbare cloudgaming momenteel nog vrij duur.

Nooit meer kopen: Games streamen voor 15 euro per maand, werkt dat?!