Ongebruikelijke stap

'Apple stelt verschijning iPadOS 16 met een maand uit'

© Apple

apple iOS 16 ipados 16 iPad besturingssysteem uitgesteld
4 augustus om 08:44
Laatste update: 4 augustus om 08:44

Apple zou de nieuwste grote update voor het besturingssysteem van de iPad met een maand uitstellen tot in oktober. iOS 16 voor iPhones zou wel nog steeds in september verschijnen.

De stap is ongebruikelijk: tot een paar jaar geleden waren iOS en iPadOS nog één systeem en na de splitsing in 2019 verschenen de systemen altijd gelijktijdig. iPadOS krijgt echter steeds meer functies specifiek voor de iPad. De nieuwe multitask-functie Stage Manager zou nu voor vertraging zorgen, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

Stage Manager is de grootste verandering in iPad-software tot nu toe. Gebruikers kunnen straks meerdere vensters op verschillende formaten naast elkaar in beeld zetten. Ook kan sneller gewisseld worden tussen verschillende groepen vensters. Tijdens bètatests zouden er echter veel bugs zijn opgedoken in Stage Manager. Ook zou er geklaagd zijn over onduidelijkheden bij het gebruik.

Alleen nieuwe iPads ondersteund

Verder zou er onduidelijkheid zijn over de iPads waar Stage Manager op werkt. Dat zijn alleen hele recente modellen met M1-chip: de iPad Pro uit 2021 en de iPad Air van dit jaar. Het uitstel zou volgens Bloomberg ook te maken kunnen hebben met het verschijnen van een nieuwe iPad, ergens dit najaar. Dan zouden meer iPad-modellen de nieuwe functionaliteit kunnen gebruiken.

Met Stage Manager kruipt de iPad in functionaliteit dichter naar de Mac. Ook de nieuwe versie van besturingssysteem macOS, Ventura, krijgt de functie Stage Manager. macOS Ventura verschijnt tevens in oktober; traditiegetrouw komt de Mac-update iets later dan de nieuwe iOS-versie. macOS is dan ook niet vertraagd en watchOS ook niet. Dat systeem voor de Apple Watch introduceert enkele nieuwe wijzerplaten, nieuwe fitnessmodi en nieuwe functies voor smart home-bediening.