HBO Max alweer op de schop: volgend jaar samen met Discovery+
Europa vanaf 2024

HBO Max alweer op de schop: volgend jaar samen met Discovery+

05-08-2022 11:12 Laatste update: 11:12

HBO Max is hier pas een paar maanden beschikbaar maar het moederbedrijf maakt zich alweer op voor een grote verbouwing: een samenvoeging met streamingdienst Discovery+.

Moederbedrijf Warner Bros. Discovery maakte de plannen bekend tijdens de toelichting van de nieuwste kwartaalcijfers, meldt Variety. Warner Bros. en Discovery maakten vorig jaar hun fusie bekend en in maart werd duidelijk dat dat streamingsdiensten HBO Max en Discovery+ samengevoegd gaan worden. De twee labels worden straks één dienst, het is nog onduidelijk of wordt gekozen voor HBO Max, Discovery+ of een nieuwe naam.

De diensten worden eerst in de VS samengevoegd, in de zomer van 2023. In de herfst van dat jaar volgt Latijns-Amerika. Europa is begin 2024 aan de beurt, daarna volgen Aziatische en nieuwe markten. Niet alleen op het gebied van films en series worden de diensten gebundeld, ook op technisch vlak. Discovery+ wordt beter gewaardeerd als het gaat om de streaming-prestaties, dus zou de nieuwe dienst op die technologie voortbouwen.

Maar wordt het duurder?

Het is nog niet bekend wat de dienst moet gaan kosten. De huidige prijs van HBO Max is in Nederland 5,99 of 7,99 euro per maand, afhankelijk van het aantal gewenste kijkers. Discovery+ is er vanaf 3,99 euro per maand en kost 5,99 euro per maand met het sportpakket erbij.

Het is ook nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met de 'levenslange' korting die HBO Max-abonnees in Nederland kregen. Wie in maart lid werd van HBO Max, betaalt hier zo lang het abonnement blijft lopen de halve prijs: 3 of 4 euro per maand dus. 'Levenslang' slaat echter op de levensduur van de dienst, en die staat dus op losse schroeven.

'Geen serie-kaalslaag'

De afgelopen dagen gaan er ook geruchten dat HBO Max veel series zou hebben geschrapt. De nieuwe leiding van de gecombineerde dienst zou meer brood zien in reality-tv dan in hoogwaardige fictieve series. Wegens 'belastingredenen' zouden zelfs bestaande films en series van HBO Max verwijderd zijn.

De film Batgirl verschijnt ook niet op HBO Max, hoewel de film al helemaal klaar zou zijn. De ceo van Warner Bros. Discovery verdedigt die beslissing. "We brengen een film niet uit tenzij we erin geloven", aldus ceo Zaslav.

Volgens anonieme ingewijden zou het bedrijf echter willen terugkomen op zijn eerdere beslissing om bioscoopfilms snel op HBO Max uit te brengen. Die strategie werd bedacht tijdens corona en dreef veel gebruikers naar HBO Max. Nu bioscopen weer open zijn, zou Warner Bros. weer brood zien in langere, exclusieve filmvertoning in bioscopen.

Luister ook de Bright Podcast: