iPhone 14 mogelijk vertraagd door spanning tussen China en Taiwan
iPhone 14

iPhone 14 mogelijk vertraagd door spanning tussen China en Taiwan

08-08-2022 10:49 Laatste update: 11:09

De leveringen van de nieuwe iPhone 14 kunnen vertraging oplopen door de spanning tussen China en Taiwan. Veel iPhones hebben chips uit Taiwan maar worden in elkaar gezet in China.

Vorige week bracht de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi een bezoek aan Taiwan. China reageerde woest, met militaire oefeningen en sancties aan Pelosi. China erkent Taiwan namelijk niet als soeverein land, maar ziet het eiland als afvallige provincie. Taiwan is ondertussen uitgegroeid tot een tech-grootmacht en de belangrijkste maker van computerchips. Daarom bracht Pelosi ook een bezoek bij grote chipmaker TSMC, die de VS wil verleiden om fabrieken op haar grondgebied te bouwen.

Dat de huidige situatie nijpend is, blijkt uit nieuwe berichten over Apple. De komst van de nieuwe iPhone 14 zou mogelijk vertraging oplopen dankzij de spanningen tussen China en Taiwan. De iPhone-chips worden namelijk gemaakt door het Taiwanese TSMC, de iPhone zelf wordt vervolgens in elkaar gezet in fabrieken van de Taiwanese bedrijven Foxconn en Pegatron, maar die staan op het Chinese vasteland.

Extra eisen China

Vanwege de spanningen stelt China ineens extra eisen aan onderdelen die in Taiwan worden gemaakt. Om China tevreden te houden, zou Apple onderdelen nu voortaan labelen met 'Made in Taiwan, China' of 'Made in Chinese Taipei', meldt Reuters. Die stap zou nodig zijn om eventuele problemen bij de douane of export te voorkomen.

Apple scherpt beleid alvast aan

Apple lijkt zijn risico ondertussen wat meer te spreiden, een beweging die al jaren geleden in gang is gezet. iPhones worden voor de lokale markt ook al in elkaar gezet in Brazilië en India. Vooral die Indiase productie zou nu worden opgeschaald en vervroegd, meldt de goed ingevoerde analist Ming-Chi Kuo.

Via zijn politieke lobby heeft Apple sterk aangedrongen op een financieel steunpakket voor de Amerikaanse chipindustrie, en dan in het bijzonder voor de komst van TSMC naar de VS. Apple-topman Tim Cook zou zelfs meermaals persoonlijk bij senatoren hebben gepleit voor het steunpakket. 

Apple-event in september

Apple kondigt zijn nieuwe iPhones meestal medio september aan. Het komt vaker voor dat de aangekondigde nieuwe Apple-producten nog niet in september verkrijgbaar zijn. Zo onthulde het bedrijf in september 2017 tegelijkertijd de iPhone X en iPhone 8 en 8 Plus, maar de iPhone X was pas in november leverbaar.

Luister ook: