Techreus stort zich op zorg

TikTok-eigenaar koopt grote keten Chinese ziekenhuizen

9 augustus 2022 om 14:45
Laatste update: 9 augustus 2022 om 14:45

TikTok-eigenaar ByteDance heeft één van de grootste private ziekenhuisketens van China gekocht voor een bedrag van zo'n 1,5 miljard euro.

ByteDance heeft het bedrijf Amcare Healthcare overgenomen voor zo'n 10 miljard yuan, omgerekend een kleine 1,5 miljard euro. Amcare heeft vrouwen- en kinderziekenhuizen in grote steden als Peking en Shenzhen. Via twee andere dochterbedrijven is de TikTok-moeder nu voor 100 procent eigenaar geworden van Amcare, meldt Bloomberg.

Deze overname van ByteDance is één van de grootste in China sinds eind 2020. Toen legde de Chinese overheid de expansiedrang van haar techreuzen aan banden, door grote overnames te verbieden. Bedrijven als Alibaba en Tencent groeiden de afgelopen jaren enorm door concurrenten op te kopen.

Tech ziet geld in gezondheid

De stap van ByteDance is niet nieuw. Grote techbedrijven doen steeds meer op het vlak van gezondheidszorg. Zo had ByteDance al langer de gezondheid-app Xiaohe, een app die concurreert met Alibaba Health van de gelijknamige webwinkel en met Ping An.

In China lopen veel ziekenhuisafspraken, gezondheidsadviezen en online consulten via de app van zo'n commercieel bedrijf. In China is de markt voor online gezondheidszorg al goed voor bijna 89 miljard dollar.

Apple en Amazon

Ook in de VS investeren techbedrijven steeds meer in gezondheid. Apple zet met zijn Apple Watch bijvoorbeeld flink in op fitness en gezondheid, en maakt het voor gebruikers makkelijk om hun data met artsen te delen.

Amazon kocht in juli het Amerikaanse One Medical, eigenaar van een keten medische klinieken. Met die overname was een kleine 3,5 miljard dollar gemoeid.

Kijk ook: