Minister: frequenties FM-radio worden opnieuw geveild
Gevolg van uitspraak rechter

Minister: frequenties FM-radio worden opnieuw geveild

09-08-2022 15:59 Laatste update: 16:57

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties via een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar voorganger Mona Keijzer om de bestaande FM-vergunningen met drie jaar te verlengen.

De huidige vergunningen lopen in augustus af. Het ministerie wilde al overgaan tot een nieuwe verdeling, maar op aandringen van de Tweede Kamer werd besloten tot een extra verlenging met drie jaar. Reden daarvoor was dat commerciële radiostations door de coronacrisis kampten met teruggelopen advertentie-inkomsten.

Geen hoger beroep in zaak KINK

Radiostation KINK, dat nu niet over een FM-frequentie beschikt, was daarop naar de rechter gestapt en werd vorige maand in het gelijk gesteld.

Adriaansens ziet nu geen reden om tegen die uitspraak in beroep te gaan. "Een hoger beroep heeft naar mijn inschatting een geringe kans van slagen. De uitspraak is naar mijn mening duidelijk, begrijpelijk en goed gemotiveerd."

Conform de uitspraak mikt Adriaansens op een herverdeling van de FM-frequenties vanaf september 2023. De huidige vergunninghouders krijgen daarmee een verlenging van één jaar in plaats van drie.