Privédata naar regime gestuurd

Ex-medewerker Twitter veroordeeld om spionage voor Saoedische kroonprins

© Bloomberg

medewerker twitter spionage soedi-arabie kroonprins
10 augustus om 12:48
Laatste update: 10 augustus om 17:46

Een voormalige medewerker van Twitter is in de VS veroordeeld voor spionage voor de Saoedische regering. Hij stuurde tegen betaling persoonsgegevens door van Twitter-gebruikers die kritisch waren over het Saoedische regime.

De ex-medewerker van Twitter verstrekte Saoedische ambtenaren privégegevens van gebruikers die kritiek hadden op het regime in het land. Het ging onder andere om mailadressen, telefoonnummers, ip-adressen en geboortedata.

De man is dinsdag door een jury in San Francisco schuldig bevonden aan spionage, witwassen, internetfraude en vervalsen van gegevens, meldt Bloomberg. Hij kan tussen 10 en 20 jaar celstraf krijgen. De straf wordt later bepaald. 

Peperduur horloge als beloning

De man ontving betalingen en beloningen voor het doorsturen van de privédata aan Saoedische overheidsfunctionarissen, waaronder een Hublot-horloge ter waarde van 300.000 dollar. Volgens de Amerikaanse justitie werkte hij samen met een hooggeplaatste medewerker van Mohammed bin Salman, de kroonprins van Saoedi-Arabië. Volgens de aanklagers zijn de gedeelde Twitter-gegevens gebruikt om critici van de kroonprins het zwijgen op te leggen.

Handlanger wist te ontkomen

De man werkte samen met een voormalige programmeur van Twitter die ook wordt verdacht van spionage. Die IT'er wist, terwijl hij werd gevolgd door de Amerikaanse justitie, te vluchten naar Saoedi-Arabië.

Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden dat Bin Salman verantwoordelijk was voor de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi in 2018. Khashoggi schreef voor The Washington Past en was een criticus van Bin Salman. 

Luister ook: