Slim kattenluik blijft dicht als de kat een prooi in zijn bek heeft
Een nieuwe gadget moet uitkomst bieden als je kat regelmatig een muis of vogel als 'cadeautje' komt brengen. Het slimme luikje OnlyCat detecteert als de kat een prooi in zijn muil heeft. Dan blijft de deur gesloten.
De OnlyCat detecteert met behulp van een camera en software met kunstmatige intelligentie niet alleen de kat zelf maar ook of het huisdier een prooi in zijn bek heeft. In dat geval gaat het luikje volgens de makers 'binnen een fractie van een seconde' dicht. De kat kan pas naar binnen als hij zijn prooi buiten achterlaat.
De gadget stuurt bij een 'smokkelpoging' ook een pushmelding naar de telefoon van de eigenaar, met daarbij een korte videoclip. De makers van OnlyCat zeggen dat het systeem behalve muizen en vogels bijvoorbeeld ook konijnen, ratten, eekhoorns, vleermuizen en andere kleine dieren kan detecteren. De zelflerende software zou steeds beter moeten worden in het herkennen van de verschillende dieren. Door ingebouwde ledlampjes en infraroodverlichting werkt de detectie ook ’s nachts.
'Grote opluchting'
Het idee voor de gadget ontstond door de kat Jinx van de Britse ondernemer Martin Rosinski. De nachtelijke jager bracht aan de lopende band dode muizen en vogels mee naar binnen. Inmiddels heeft Jinx geleerd om de prooi buiten te laten liggen, zegt Rosinski in Britse media. "Ze vangt ze nog steeds, maar ze heeft geleerd dat het geen zin heeft of ze naar huis te brengen. Dat is een grote opluchting voor ons."
Instellen welke kat naar binnen mag
De OnlyCat biedt ook herkenning van verschillende katten, zodat is in te stellen welke kat op bepaalde tijden wel of niet naar binnen mag. Er zijn al andere slimme luiken die ook katten kunnen herkennen, maar volgens Rosinski is de OnlyCat met de herkenning van welke prooi er in de bek van de kat zit het 'meest geavanceerde kattenluik'.
De app van OnlyCat houdt ook statistieken bij over de bezoeken en de smokkelpogingen. Een klein zwart-wit display bovenop het luikje geeft aan welke katten thuis of buiten zijn.
Nu het slimme kattenluikje na een jaar testen goed lijkt te werken, brengt het Britse techbedrijf Transmission Dynamics de gadget komend jaar op de markt. De prijs is nog niet bekendgemaakt.