Cybercrime

Maker mixingdienst cryptomunten opgepakt voor witwassen

12 augustus 2022 om 10:42
Laatste update: 12 augustus 2022 om 10:42

Een 29-jarige man is in Amsterdam opgepakt op verdenking van het verhullen van criminele geldstromen en het faciliteren van witwassen via de crypto-mixingservice Tornado Cash. Zo'n dienst mixt bijvoorbeeld bitcoin van meerdere cryptofondsen om zo de herkomst te verhullen.

De man is de ontwikkelaar van Tornado Cash. "Gebruikers van een mixingservice doen dat veelal om hun anonimiteit te vergroten", meldt de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD).

Het vermoeden is dat via Tornado Cash op deze manier op grote schaal criminele geldstromen zijn verhuld, die onder andere afkomstig zijn uit (online) diefstallen van cryptovaluta. "Hieronder vallen onder meer gelden gestolen bij hacks door een groep die vermoedelijk aan Noord-Korea te relateren is."

Miljarden

De mixingservice ging in 2019 online en zou sindsdien minimaal 7 miljard dollar omzet hebben behaald. "Uit onderzoek bleek dat voor minimaal één miljard dollar aan cryptovaluta met een criminele herkomst door de mixer ging. Het vermoeden is dat personen achter deze organisatie op grote schaal aan deze transacties hebben verdiend", zegt de FIOD. De ontwikkelaar van Tornado Cash wordt vrijdag voorgeleid. 

Herkomst geld lastig achterhalen

Een mixingdienst als Tornado Cash maakt het traceren van geldstromen lastiger, doordat virtueel geld wordt opgeknipt in kleinere stukjes. Deze stukjes worden uit elkaar gehaald, overgeboekt en door elkaar gehusseld. Via omwegen komt het virtuele geld terug bij de eigenaar en is de herkomst ervan nauwelijks nog te achterhalen.

De Amerikaanse overheid legde Tornado Cash eerder deze week nog sancties op omdat het bedrijf geld van cybercriminelen zou witwassen.

Noord-Koreaanse hackers

Noord-Koreaanse staatshackers eisen regelmatig losgeld in cryptomunten als ze systemen van bedrijven hebben gegijzeld. De cybercriminelen uit het land richtten zich ook vaak op handelsplatforms voor cryptovaluta. Vorig jaar stalen ze op die platforms naar schatting al 400 miljoen dollar, maar in 2022 is de buit waarschijnlijk nog groter. Zo waren Noord-Koreaanse hackers volgens de FBI in maart verantwoordelijk voor de grootste crypto-hack ooit, waarbij zo'n 625 miljoen dollar aan cryptomunten werd gestolen.