Tesla wil hulp van Chinese overheid na stroomuitval door droogte
Productie in China cruciaal

Tesla wil hulp van Chinese overheid na stroomuitval door droogte

18-08-2022 17:36 Laatste update: 19-08-2022 08:22

Tesla roept de Chinese overheid op in te grijpen om de stroomvoorziening in de regio Sichuan op peil te houden. Door de extreme droogte in de regio hebben cruciale toeleveranciers van Tesla last van stroomuitval.

Tesla en de grootste Chinese autofabrikant, SAIC Motor, hebben de Chinese overheid om hulp gevraagd vanwege de problemen bij hun belangrijke leveranciers, meldt Bloomberg. Sichuan is een van de dichtstbevolkte gebieden in China en wordt al lange tijd geteisterd door grote droogte. Dat leidde ook tot uitval van stroom bij de leveranciers van Tesla en SAIC Motor.

De regio is sterk afhankelijk van energie uit waterkracht, waardoor de energievoorziening tijdens een hittegolf onder druk komt te staan als er niet genoeg water is voor de waterkrachtcentrales.

Leveranciers van onderdelen

Volgens een document dat rondgaat op Chinese sociale media heeft een gemeentelijke commissie voor economie van Shanghai contact gehad met de lokale regering van Sichuan over de kwestie. Daarin valt te lezen dat Shanghai, waar Tesla zijn grote Chinese fabriek heeft, heeft gevraagd om de elektriciteitslevering aan zestien leveranciers van auto-onderdelen in Sichuan te verlengen.

Tesla wilde niet reageren op de kwestie en SAIC liet weten dat het bedrijf 'actief overlegt met de lokale overheid in Sichuan' en eraan werkt om de impact van stroomuitval terug te dringen.

Chinezen uiten kritiek op sociale media

De kwestie zorgt voor hevige kritiek op Chinese sociale media. Zo wordt de Chinese overheid egoïstisch en arrogant genoemd, omdat "de levens van de mensen in Sichuan die lijden onder de enorme hitte minder belangrijk lijken dan Tesla", valt in een post te lezen. "We hebben dringend elektriciteit nodig. Dertien mensen moesten opgenomen worden in het ziekenhuis vanwege oververhitting", staat in een ander bericht.

Tesla's Gigafactory in Shanghai begon eind 2019 met de productie en leverde inmiddels al 1 miljoen auto's af. 

Andere grote fabrieken dicht

Ook andere fabrikanten kampen met de stroomproblemen in Sichuan. De Japanse autofabrikant Toyota en Chinese accumaker CATL, de grootste in zijn soort ter wereld, hebben onlangs al fabrieken in de regio gesloten. 

Review: Tesla Model Y

Luister ook de Bright Podcast: