Televisies

Samsung S95B OLED QD

beste televisie tv oled bright stuff koopgids Samsung S95B OLED QD
15 augustus om 14:43
Laatste update: 19 augustus om 17:27

De Samsung S95B OLED QD is de eerste oled-tv van Samsung. Hij biedt alle bekende voordelen van oled – oneindig contrast, geweldige kleuren – en voegt daar een hogere helderheid aan toe.

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.

Oled is al jaren dé techniek voor tv's met het hoogste contrast en een indrukwekkende HDR-kijkervaring. Elke pixel licht individueel op en dus heb je een vrijwel oneindig contrast: pikzwart naast felwit, met ontzettend volle kleuren. Oled-tv's waren de afgelopen jaren ook allemaal exclusief voorzien van een scherm uit de fabriek van LG: het enige bedrijf dat ze maakte.

Daar is nu verandering in gekomen. Samsung maakt eindelijk weer oled-schermen voor tv's. Die werken wat anders dan die van LG, met het prettige gevolg dat het beeld een veel hogere maximale helderheid kan bereiken dan we van oled gewend zijn. En die helderheid is bij oled het grootste minpunt: met de volle zon op het scherm zie je bij donkere films en series alleen je eigen reflectie.

Deze Samsung kan in zulke gevallen een stuk feller presteren. Nog steeds niet op de helderheid die je van een lcd-tv gewend bent, maar wel beter dan andere oled-tv's. Dat trucje heeft ook een nadeel: de zwarttinten zijn dan niet meer absoluut zwart, maar geven licht en zijn dus donkergrijs. Net als alle oled-tv's geeft ook deze Samsung dus het mooiste beeld bij weinig omgevingslicht.

Verder zijn de voordelen gelijk aan die van alle oleds. Voor sport en games is deze tv top, want de responstijd is erg snel. Bovendien ondersteunt de tv vrijwel alle technieken in de nieuwe PS5 en Xbox S/X, zoals VRR en 120Hz. De kijkhoeken van de S95B zijn bovendien fantastisch, de tv oogt vanuit zelfs de meest onmogelijke hoek even goed. Dat is leuk voor wie met veel mensen tv kijkt. Ook is de ogenschijnlijk spiegelende afwerking van het scherm verrassend goed in het teniet doen van reflecties.

De Samsung S95B draait op Tizen OS, een prettig, snel systeem met veel apps en een fijne bediening. De afstandsbediening is lekker simpel en de bediening gebeurt vooral met een ronde bedieningsknop en met twee schakelknopjes voor zenders en volume. Cijfertoetsen ontbreken; afhankelijk van het gebruik is dat een voor- of nadeel. Het ontwerp van de tv is verder simpel maar fraai, met een redelijk smalle voet met aluminium lijst en een zeer dun scherm.

De Samsung S95B OLED QD in twee formaten: 55 inch voor 2499 euro en 65 inch voor 3399 euro. Daarmee zijn de schermen nog wel fors duurder dan andere oled-tv's in dit segment.

Pluspunten:Minpunten:
  • Hoge helderheid
  • Oneindig contrast
  • Geweldige HDR
  • Volle kleuren
  • Enorme kijkhoek
  • Goed voor vrijwel al het gebruik
  • Duur vergeleken met andere oleds
  • Klein risico op inbranden

Lees meer over:

Deel via