Brain-computer-interface

'Musk wil concurrerende maker hersenimplantaten overnemen'

elon musk neuralink hersenimplantaat
20 augustus 2022 om 05:51
Laatste update: 20 augustus 2022 om 05:52

Elon Musk zou een concurrent van zijn eigen startup Neuralink willen overnemen. Neuralink werkt aan hersenimplantaten waarmee mensen computers aansturen, maar de ontwikkeling zou Musk niet snel genoeg gaan.

Dat meldt Reuters op basis van ingewijden. Synchron houdt zich net als Neuralink bezig met 'brain-computer interfaces', die in eerste instantie bedoeld zijn om verlamde mensen te helpen. Dankzij de hersenimplantaten kunnen zij apparaten met gedachten aansturen.

Synchron zou dichter bij een goedkeuring van de Amerikaanse toezichthouder FDA zijn om zijn producten echt bij patiënten te kunnen laten implanteren. Het is nog niet duidelijk of Synchron interesse heeft in een overname of samenwerking met Musk. 

Musk baalt van trage voortgang

De Tesla-topman zou onlangs zijn onvrede hebben geuit richting het personeel van Neuralink over de trage voortgang. Hij richtte Neuralink in 2016 op en zei drie jaar later dat hij in 2020 goedkeuring van de FDA wilde hebben. Neuralink zou binnenkort de eerste testen bij mensen willen doen.

Zonder snijden in schedel ingebracht

Synchron werd ook in 2016 opgericht. Het hersenimplantaat van dat bedrijf kan zonder snijden in de schedel bij een patiënt worden geïnstalleerd. Bij Neuralinks oplossing is dat wel nodig. Synchron heeft ook al zijn eerste implantaat bij een patiënt geïnstalleerd in de Verenigde Staten. Ook testte het bedrijf zijn implantaat al bij vier mensen in Australië.

Het is niet de eerste keer dat Musk een concurrent van Neuralink benadert. Twee jaar geleden zou hij gesprekken hebben gevoerd met Pandronics, maar die ook weer hebben afgebroken.

Voor verlamde mensen

Volgens Musk kunnen verlamde mensen met behulp van dit soort technologie straks een smartphone bedienen. Latere versies van de technologie zouden zelfs signalen kunnen sturen naar de ledematen, waardoor mensen met een verlamming terug zouden kunnen lopen.

Neuralink kwam eerder dit jaar in opspraak rond de proeven die het met apen heeft gedaan. Meerdere apen zijn gestorven, maar het bedrijf ontkende de aantijgingen van dierenmishandeling.

Wat is Elon Musk van plan met Neuralink?