© Sony

Sony onthult nieuwe PS5-controller met aanpasbare knoppen voor pro's
PlayStation 5

Sony onthult nieuwe PS5-controller met aanpasbare knoppen voor pro's

24-08-2022 10:26 Laatste update: 10:26

Sony heeft een nieuwe controller voor de PlayStation 5 onthuld. De DualSense Edge is een aanpasbare controller met extra triggers voor de meer professionele en competitieve gamer.

De DualSense Edge verschilt op een aantal vlakken met de normale controller van de PlayStation 5. Qua uiterlijk vallen de extra triggers achterop het meest op. Die triggers worden bediend met middelvingers, wijsvingers of pink. Zo kunnen spelers beide duimen op de sticks houden, terwijl zij acties uitvoeren als springen, herladen of bukken.

Ook kan de gevoeligheid van de sticks worden aangepast. Die kan bijvoorbeeld extra gevoelig worden ingesteld voor heel precies richten. Ook kan de weerstand en de gevoeligheid van de reguliere trigger-knoppen L2 en R2 worden aangepast. Een hogere gevoeligheid laat spelers bijvoorbeeld sneller een schot lossen tijdens wedstrijden waarbij milliseconden het verschil maken.

De controller heeft aanpasbare sticks en extra triggers achterop.

Aanpassen, vervangen en wisselen

Spelers kunnen ook de bovenkant van de sticks aanpassen: er is keuze uit de standaard duimstick en exemplaren met een exemplaren waarbij het koepeltje in het midden meer of juist minder uitsteekt. Ook de trillers achterop kunnen worden aangepast naar de wensen van de speler. Als de sticks versleten zijn, kan de volledige module individueel vervangen worden voor een nieuwe.

Spelers kunnen verschillende controleprofielen instellen. Zo kan de gevoeligheid van de sticks en de indeling van de knoppen per game ingesteld worden, en kunnen spelers wisselen wanneer zij dat willen. De controller wordt ook geleverd met een steviger usb-c-oplaadsnoer, dat met een slotje vastgezet kan worden zodat het niet losschiet. De controller is ook draadloos te gebruiken, maar een bedrade verbinding is nog altijd sneller.

Prijs vermoedelijk hoog

De DualSense Edge is Sony's tegenhanger van de Xbox Elite. Dat is ook een aanpasbare controller met extra triggers, die Xbox in 2015 introduceerde. In 2019 kwam een vernieuwde versie op de markt.

Het is nog niet bekend wanneer de DualSense Edge op de markt komt, en ook de prijs is nog niet duidelijk. Die ligt vermoedelijk fors hoger dan de 70 euro die een normale DualSense-controller kost. De Xbox Elite-controller Series 2 kost 180 euro.

Luister ook de Bright Podcast: