© The Verge

'Sonos werkt aan speaker die geluid in alle richtingen afspeelt'
Geschikt voor Dolby Atmos

'Sonos werkt aan speaker die geluid in alle richtingen afspeelt'

25-08-2022 12:49 Laatste update: 14:34

Sonos zou werken aan een nieuwe, grote high-end speaker voor in huis. Het apparaat zou luidsprekers in alle richtingen hebben voor een ruimtelijk geluid.

De nieuwe Sonos zou Optimo 2 gaan heten, meldt The Verge. Het bedrijf heeft informatie en vroege afbeeldingen van de speaker in handen.

Het apparaat heeft een ongebruikelijk ontwerp, waarbij speakers in alle richtingen staan, inclusief gericht naar het plafond. Sonos zou de Optimo 2 willen presenteren als zijn beste tot nu toe. Het is nog niet duidelijk hoeveel speakers de Optimo 2 bevat, The Verge spreekt van 'een arsenaal'.

Ruimtelijk geluid

Door luidsprekers het geluid rondom te laten verspreiden, ontstaat een ruimtelijk geluid. De speaker ondersteunt dan ook Dolby Atmos, een audiostandaard waarbij de muziek wordt geleverd in meer geluidssporen dan alleen links en rechts. Geluid komt bij Atmos van alle kanten, ook van bovenaf. Dat wordt vaak bereikt door geluid tegen via het plafond naar de luisteraar te projecteren. Microfoons in de speaker zouden zorgen voor optimaal geluid en continue tuning van de speaker.

Ook kleinere Optimo's

De Optimo 2 zou ook veelzijdig zijn. Hij zou muziek draadloos via wifi kunnen ontvangen, maar ook via een usb-c-kabel en via bluetooth. Tot nu toe bieden alleen de draagbare Sonos Move en Sonos Roam ondersteuning voor bluetooth. Qua formaat zou de Optimo 2 lijken op de Sonos Five en Play: 5. Die speakers zijn een slag groter dan de populaire Sonos One en met een prijs van ruim 500 euro ook dubbel zo duur.

De Optimo 2 heeft dat getal omdat Sonos ook zou werken aan een kleinere Optimo 1, waarover minder bekend is. Er zou ook een Optimo 1 SL komen, vermoedelijk een iets goedkoper model zonder microfoon, zoals Sonos nu ook al de One SL zonder microfoon aanbiedt.

Atmos vooral op tv-speakers

De meeste speakers met Dolby Atmos-ondersteuning zijn tot nu toe soundbars of grotere surround-systemen voor tv's. Atmos wordt ook al langer aangeboden door films en series, maar inmiddels ook door muziekdiensten. Apple Music, Amazon Music HD en Tidal bieden muziek in Dolby Atmos aan. Apple-speaker HomePod ondersteunt Dolby Atmos, maar dat apparaat wordt niet meer gemaakt en verkocht door Apple.