Apple Watch

Drie nieuwe Apple Watches: dit wordt er verwacht

© Bright

Apple Watch Series 8 Pro smartwatch horloge
29 augustus 2022 om 21:00
Laatste update: 29 augustus 2022 om 22:01

Tegelijk met de iPhone 14 onthult Apple op 7 september waarschijnlijk ook de nieuwe versies van de Apple Watch, waaronder een nieuw Pro-model gericht op sporters.

De Apple Watch is de meest verkochte smartwatch ter wereld met een marktaandeel van zo'n 30 procent. Meestal onthult Apple rond de presentatie van de nieuwe iPhones in september ook een nieuw Apple Watch-model. Dat lijkt dit jaar ook te gebeuren tijdens het Apple-event op 7 september, maar het blijft naar verluidt niet alleen bij de opvolger van de Apple Watch Series 7. Maar liefst drie nieuwe Watch-versies zou Apple in petto hebben. We zetten de verwachtingen op een rij.

Apple Watch Series 8

De Apple Watch Series 8 lijkt zeer waarschijnlijk op zijn voorganger, waardoor er geen sprake is van een nieuw ontwerp met platte zijkanten, waarover vorig jaar geruchten rondgingen. De schermformaten blijven ook gelijk (41 mm en 45 mm), maar mogelijk verschijnt de Series 8 wel in nieuwe kleuren.

Het horloge krijgt een nieuwe sensor waarmee de lichaamstemperatuur is te meten. Hierdoor zou de Apple Watch kunnen detecteren als je koorts hebt. De sensor zou niet bedoeld zijn om op elk moment je lichaamstemperatuur af te lezen, maar alleen om te waarschuwen bij verhoging en koorts. Daarmee werkt de functie anders dan meten van hartslag, saturatie en ECG’s, waarbij Apple wel de exacte waardes laat zien. De temperatuursensor zou ook zijn te gebruiken voor vrouwen die zwanger proberen te raken. Het meten van de lichaamstemperatuur komt van pas bij het bijhouden van de eisprong en andere waarden rond vruchtbaarheid. 

Andere gezondheidsfuncties waarover geruchten gaan, zoals een bloedsuikermeter en een bloeddrukmeter, lijken pas over enkele jaren naar de Apple Watch te komen. Mogelijk krijgt de Series 8 wel uitgebreidere slaapfuncties, zoals het tonen van verschillende slaapfases. Ook gaan er geruchten over detectie van slaap-apneu.

De Series 8 zou beschikken over een S8-chip maar die zou niet veel sneller zijn dan de S6 van twee jaar geleden. Het horloge zou een langere accuduur krijgen dankzij een verbeterde besparingsmodus. Die modus zou alleen werken op de Series 8 en gebruikers zouden in de modus nog wel apps op hun horloge kunnen gebruiken, terwijl de huidige spaarstand alleen de klok toont. De prijs van de nieuwe Watch zou ongeveer gelijk blijven (vanaf 429 euro).

Sportversie Apple Watch Pro

De opvallendste aankondiging wordt een geheel nieuwe sportversie, die 'Apple Watch Pro' of 'Apple Watch Series 8 Pro' gaat heten. De Watch Pro is gericht op outdoor-gebruik en zou een robuuste behuizing van titanium krijgen, waardoor hij beter tegen een stootje kan en zodoende geschikt is voor extreme sporten. 

Het Pro-model zou een groter scherm en iets platter ontwerp krijgen, maar het is de vraag hoe groot de veranderingen in het design zijn. Door het grotere scherm, van mogelijk 48 mm, is informatie tijdens het sporten makkelijker af te lezen. Ook krijgt het horloge een langere accuduur. Er zouden aparte bandjes voor de grotere Watch Pro komen. Bestaande Apple Watch-bandjes zouden door het grotere formaat en het andere ontwerp van de Pro niet geschikt zijn.

Daarnaast ligt het voor de hand dat de Watch Pro meer functies voor sporters krijgt, zoals meer soorten trainingen voor hardlopen, zoals intervaltraining en hersteltraining. In de aanstaande update naar watchOS 9 zitten al verscheidene nieuwe sportfuncties, zoals voor zwemmen en triatlon, zodat die ook op andere Watches zullen werken. 

De prijs is nog een vraagteken. De Apple Watch Pro zou volgens geruchten in de VS vanaf 900 dollar gaan kosten, waardoor de prijs in Europa richting de duizend euro gaat.

Noodberichten via de satelliet?

Wellicht krijgen de Watch Pro en de Watch Series 8 een nieuwe functie om in noodgevallen via satellieten een SOS-bericht te sturen naar hulpdiensten. Apple werkt volgens Bloomberg aan ondersteuning van satellietnetwerken voor een functie genaamd 'Noodbericht', die ook op de iPhone 14 zou gaan werken. Hierdoor kunnen Apple-apparaten alarm slaan op plekken waar helemaal geen mobiel bereik is.

Voor de functie zou Apple samenwerken met het satellietbedrijf GlobalStar. Het is afwachten of deze feature al gereed is.

Nieuwe Apple Watch SE

Apple komt waarschijnlijk ook met een update van zijn meest betaalbare smartwatch. De Apple Watch SE (vanaf 299 euro) verscheen in 2020. Het komende model krijgt de betere S8-chip, terwijl de huidige over de S5 beschikt. Daardoor werkt de nieuwe Watch SE een stuk sneller. Ook zou er ondersteuning komen voor snellere wifi-verbindingen en snelladen. 

De nieuwe Watch SE zou ook de ECG-functie en saturatiemeter krijgen, die in het huidige model ontbreken. Vermoedelijk krijgt de SE geen always-on scherm, zodat deze feature voorbehouden blijft aan de duurdere modellen. 

Mogelijk blijft Apple het eerste model van de Watch SE ook nog verkopen voor een lagere prijs. De achterhaalde Watch Series 3 zal naar verwachting definitief uit Apple's aanbod verdwijnen.

Bright zal verslag doen van het Apple-event vanuit Apple Park. Volg ons YouTube-kanaal om niets te missen.

Luister ook: