Lenovo komt met een laptop met een groot vouwbaar scherm
IFA 2022

Lenovo komt met een laptop met een groot vouwbaar scherm

01-09-2022 06:29 Laatste update: 08:18

Lenovo heeft op de techbeurs IFA een nieuwe laptop met een groot opvouwbaar scherm aangekondigd. Ook presenteerde het Chinese merk onder meer een nieuwe videobril.

De nieuwe versie van de ThinkPad Fold X1 heeft een opvouwbaar oledscherm van 16,3 inch. Daarmee is hij een stuk groter dan de 13,3 inch voorganger van vorig jaar. De behuizing is volgens Lenovo 25 procent dunner geworden en ook de schermranden zijn kleiner geworden. Het nieuwe model heeft een 2024x2560 resolutie en een beeldverhouding van 4:3. 

Het scherm is te gebruiken als een grote tablet, maar gevouwen doet de X1 Fold ook dienst als een laptop met een scherm van zo'n 12 inch. Daarbij is een toetsenbordje te gebruiken, zowel los als vastgeklikt aan de onderkant van het scherm. Aan de achterkant zit een uitklapbare standaard om hem neer te zetten.

De nieuwe X1 Fold is uit te rusten met Intel Core i7-chips van de twaalfde generatie en met maximaal 32 GB werkgeheugen en 1 TB aan SSD-opslag. De vouwlaptop verschijnt in november in de VS met prijzen vanaf 2499 dollar, maar de Europese releasedatum en prijzen zijn nog niet bekendgemaakt.

Concurrent Asus presenteerde tijdens de IFA-beurs overigens ook een nieuwe laptop met opvouwbaar scherm: de Zenbook 17 Fold.

Videobril

Lenovo onthulde ook een bril, de Glasses T1, met ingebouwde micro-oledscherpjes in de glazen met elk een full-hd-resolutie. Met de bril zijn beelden van computers, smartphones en tablets te bekijken. De schermpjes zijn deels transparant zodat dragers de omgeving blijven zien, maar de bril biedt geen echte augmented reality waarbij er in 3D beelden over de werkelijkheid worden getoond.

De bril moet via een usb-c-kabel worden aangesloten op een computer of een Android-toestel of via een Lightning-adapter op een iPhone. De Glasses T1 heeft ook ingebouwde speakers. De bril verschijnt begin volgend jaar in China, maar de prijs is nog niet bekendgemaakt.

 

Chromebooks

Lenovo kondigde ook een aantal nieuwe Chromebooks aan, waaronder het eerste 16 inch-model van het merk. Deze IdeaPad 5i Chromebook heeft een groot 16 inch scherm met 2,5K-resolutie en 120 Hz verversing. De nieuwe Chromebook is in september verkrijgbaar vanaf 549 euro.

Bright zet deze week de hoogtepunten van IFA 2022, Europa's grootste gadgetbeurs, op een rij.