© Sony

sony xperia 5 iv smartphone Android camera's
Nieuwe smartphone

Sony onthult compacte Xperia 5 IV met professionele camerafuncties

1 september om 07:01
Laatste update: 1 september om 07:04

Sony heeft de nieuwste smartphone in zijn Xperia 5-lijn onthuld. Het IV-model blijft compact en voegt de geavanceerde camerafuncties van zijn grotere broers toe.

De Xperia 5 IV heeft net als veel andere compactere Android-telefoons een 6,1 inch-scherm. Net als bij de andere Sony Xperia-telefoons is dat echter een smaller, langwerpiger scherm met de 21:9-beeldverhouding. Daardoor zijn de fysieke afmetingen kleiner dan bij veel andere 6,1-inch telefoons.

De Xperia 5 IV is 8,2 mm dik, 15,6 centimeter hoog en 6,7 centimeter breed. Dat is een fractie kleiner dan de voorganger en flink smaller dan veel andere telefoons met deze schermmaat. De iPhone 13 is bijvoorbeeld 7,15 centimeter breed, de Galaxy S22 meet 7,06 centimeter.

De Xperia 5 IV is er in drie kleuren.

Kleiner formaat, grotere batterij

Het 6,1 inch scherm in de Xperia 5 IV is een 120Hz-oledscherm met een resolutie van 1080 x 2520 pixels. Het scherm is tot tot 50 procent feller dan bij de voorganger en er is nu ondersteuning voor real-time HDR. Het toestel draait op de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1-chip. Het toestel heeft 8GB werkgeheugen en 128GB opslaggeheugen, uitbreidbaar met microSD.

Hoewel de telefoon een fractie kleiner en lichter is dan zijn voorganger, is de batterij wel groter. Die is gegroeid van 4500 naar 5000mAh en ondersteunt snelladen: 50 procent extra lading in 30 minuten met een 30W-lader. Het toestel heeft een mini-jack voor bedrade koptelefoons en ondersteunt standaarden als Dolby Atmos, Hi-Res Audio en 360 Reality Audio.

Alledrie de camera's ondersteunen alle camerafuncties.

Camera's met AI

Het cameratrio achterop de telefoon bestaat uit drie 12-megapixelcamera's die allemaal 4K-video in 120 beeldjes per seconde kunnen opnemen. Het gaat om een groothoeklens, ultragroothoeklens en telefotolens.

De camera's hebben Sony-camerafuncties als automatische objecttracking en oogtracking bij het maken van foto's en video's. Daarbij begrijpt kunstmatige intelligentie welk deel van het beeld belangrijk is, en scherp in beeld moet zijn. Ook is er verbeterde optische beeldstabilisatie voor scherpere beelden die bewegend worden gemaakt. Die functies zitten op alledrie de camera's, zodat gebruikers volgens Sony vrijer zijn om de beste camera voor elke situatie te kiezen.

De Sony Xperia 5 IV is beschikbaar vanaf half-september voor een adviesprijs van 1049 euro. Het toestel komt beschikbaar in groen, zwart en ecru-wit.

Bright zet deze week de hoogtepunten van IFA 2022, Europa's grootste gadgetbeurs, op een rij.

Luister ook: