© Signify

De nieuwe Philips Hue-peertjes mogen gezien worden

De nieuwe Lightguide-peertjes mogen gezien worden.

Smart home

De nieuwe Philips Hue-peertjes mogen gezien worden

01-09-2022 07:43 Laatste update: 02-09-2022 06:30

Philips Hue heeft op de techbeurs IFA een aantal nieuwe lampen en softwarefuncties aangekondigd. Het meest opvallend zijn de nieuwe Lightguide-lampen, die zijn ontworpen om gezien te worden.

Philips Hue bestaat dit jaar tien jaar. Het merk was één van de eerste met slimme verlichting in allerlei kleuren. De eerste Hue-lampen waren peertjes met ondoorzichtig glas, die vooral waren gemaakt om goed te functioneren. Later kwamen daar ook de zogenoemde filament-lampen bij: slimme led-lampen met het uiterlijk van ouderwetse draadpeertjes.

Die filament-lampen zijn ook fraai zonder lampenkap. Met de nieuwe Lightguide-lampen wil Philips Hue hetzelfde bereiken, maar dan met een modern uiterlijk. De lampen hebben transparant-glanzend glas en zijn er in drie vormen: een grote bol, ovaal en driehoekig.

Een soort moderne kaars

In het midden van de Lightguide-lampen zit een opvallende binnenbuis. Een strak vormgegeven cilinder die volledig oplicht en meekleurt: de punt licht feller op en lijkt zo een soort moderne kaars.

Philips Hue heeft de Lightguide-lampen gemaakt om gezien te mogen worden, bijvoorbeeld in nieuwe, hangende armaturen. De Lightguide-lampen kosten 84,99 tot 99,99 euro en zijn vanaf het vierde kwartaal te koop.

De nieuwe Hue Filament-kaarslampen.

Klassieke peertjes en moderne game-strips

De lijn met klassiek ogende Hue-lampen is ook uitgebreid met de Filament-kaarslamp. Dat kleine peertje past in kleine E14-fittingen en geeft alleen wit licht in verschillende temperaturen. Deze lampen zijn er vanaf 13 september voor 44,99 euro per stuk of voor 64,99 euro voor een 2-pack.

Slimme, reactieve verlichting voor gamers is uitgebreid met de Philips Hue Play gradient lightstrip voor PC. Die strip wordt achterop de game-monitor geplakt en kan meekleuren met wat er op het scherm gebeurt. Een set voor 24/27-inch scherm kost 149,99 euro, een set voor 32/34-inch scherm kost 169,99 euro en een 3-pack voor een 3-scherm-opstelling 24/27-inch kost 259,99 euro.

Voor 50 euro extra zijn deze sets er als PC-starterkit, met de apparatuur om de verlichting op de pc aan te sluiten. De pakketten zijn beschikbaar vanaf 13 september.

De Hue Play gradient lightstrip kleurt mee met games op het scherm.

Slimme aanwezigheidsmodus

Ook krijgt de Hue-app nieuwe functies. Begin deze maand wordt aanwezigheidsautomatisering toegevoegd. Die functie maakt het makkelijker om de verlichting automatisch te laten schakelen als je zelf niet thuis bent. Dat gebeurt op tijden waarop je de verlichting in bepaalde ruimtes normaal ook aan- en uitzet, zodat het er voor buitenstaanders natuurlijker uitziet.

Eind dit jaar krijgt de Hue-app een samenwerking met Samsung SmartThings. Daarbij kan de muziek worden gesynchroniseerd met nummers op Galaxy-telefoons of tablets. De lampen reageren dan met kleuren en knipperen op de muziek. Deze samenwerking wordt in het vierde kwartaal aan de Hue-app toegevoegd.

Bright zet deze week de hoogtepunten van IFA 2022, Europa's grootste gadgetbeurs, op een rij.