© Johannes Vermeer/August Kamp/DALL-E

'AI-schilder' DALL-E kan bestaande schilderijen uitbreiden buiten de lijst

Meisje met de parel 2.0

Meisje met de parel 2.0

'AI-schilder' DALL-E kan bestaande schilderijen uitbreiden buiten de lijst

06-09-2022 10:25 Laatste update: 10:33

De software met kunstmatige intelligentie DALL-E kan nu ook bestaande kunstwerken in dezelfde stijl uitbreiden. DALL-E bedenkt dan wat er buiten de bestaande kaders van schilderijen als het Meisje met de parel van Vermeer zou staan.

De software DALL-E van onderzoeksgroep OpenAI kon al digitale schilderijen op basis van commando's maken, bijvoorbeeld 'Donald Trump als de Nirvana Nevermind-baby'. Nu kan kan het systeem met kunstmatige intelligentie (AI) ook bestaande werken uitbreiden, volledig in dezelfde stijl. Die functie heet 'Outpainting'.

DALL-E 'bedenkt' dan wat er buiten de kaders van het bestaande werk zou kunnen staan, aan de hand van wat er te zien is. Het Melkmeisje van Johannes Vermeer wordt door DALL-E in een ruimere kamer gezet, omringd door kastjes, plantjes, spulletjes en andere voorwerpen. Dat is door DALL-E allemaal gegenereerd in de stijl van Vermeer, met bijpassende kleuren en lichtval.

Mens en machine werken samen

Voor het gewenste resultaat is de menselijke hand nog wel noodzakelijk. DALL-E kan dan wel goed imiteren, een eigen kunstzinnig visie heeft de kunstmatige intelligentie niet. Het 'Melkmeisje 2.0' is gemaakt door digitale kunstenaar August Kamp. In het filmpje hieronder die je hoe Kamp de nieuwe functie van DALL-E gebruikt om het Meisje met de parel stukje voor stukje uit te breiden.

Kamp plaatst een vierkantje op de plek die zij wil laten uitbreiden. Vervolgens beschrijft Kamp met woorden aan DALL-E wat zij op het nieuwe stukje wil zien. DALL-E genereert dat voorstel in de stijl van de afbeelding. Kamp beoordeelt dan of dat nieuwe stukje naar wens is – zo niet, doet ze nog een poging.

Anderen hebben de Outpainting-functie al ingezet om bijvoorbeeld de Mona Lisa van Da Vinci uit te breiden, of het bekende portret van Napoleon Bonaparte op een steigerend paard. Maar ook andere bekende afbeeldingen kunnen worden uitgebreid. Het landschap rondom de Paramount Pictures-berg bijvoorbeeld, of het iconische Beatles-zebrapad over Abbey Road.

Geen willekeur, maar stijlvast

De onderscheidende factor van Outpainting is dat DALL-E zorgt dat de nieuwe stukjes van de afbeelding naadloos aansluiten op de bestaande stukjes. Dat maakt de afbeeldingen een stuk realistischer dan wanneer DALL-E helemaal willekeurig aan het werk gaat.

DALL-E bevindt zich officieel nog steeds in een testfase, maar het biedt daarbij toegang aan ruim een miljoen gebruikers. Die mogen eerst gratis 50 afbeeldingen genereren, daarna elke maand 15 gratis afbeeldingen. Wie daarna verder wil, moet per 115 nieuwe afbeeldingen 15 dollar betalen.