Google Maps toont vanaf nu milieuvriendelijke routes in Nederland
Nieuwe functie

Google Maps toont vanaf nu milieuvriendelijke routes in Nederland

07-09-2022 04:00 Laatste update: 05:20

Google Maps laat voortaan in Nederland niet alleen de snelste route zien, maar ook de 'zuinigste' route. Google heeft vandaag in ons land de functie voor milieuvriendelijke routes toegevoegd.

Nederlandse gebruikers van Google Maps krijgen vanaf vandaag routes die zijn 'geoptimaliseerd voor een lager brandstofverbruik' te zien. Daarmee kunnen ze volgens Google 'geld besparen op brandstof en de CO2-uitstoot verminderen'. Nederland is een van de 40 Europese landen waar deze functie nu wordt uitgerold, zegt Google. 

De kaartendienst laat de relatieve brandstofbesparing en het tijdsverschil tussen de twee routes zien. De berekeningen houden rekening met de actuele verkeerssituaties. Bij de milieuvriendelijke routes staat het icoontje van een blaadje.

De eco-vriendelijke routes waren al langer beschikbaar in de VS, Canada en Duitsland. In die landen heeft de functie volgens Google geholpen om ruim een half miljoen ton CO2-uitstoot te voorkomen, 'vergelijkbaar met het van de weg halen van 100.000 auto's op brandstof'.

Motortype kiezen

Gebruikers kunnen binnenkort op Google Maps ook hun motortype selecteren: benzine, gas, diesel, hybride of een elektrische motor. Zo krijgen ze volgens het techbedrijf 'de meest nauwkeurige schattingen' van de brandstof- of energie-efficiëntie. "Dieselmotoren zijn doorgaans efficiënter bij hogere snelheden dan benzine- of gasmotoren, terwijl hybride en elektrische voertuigen beter presteren in stop-and-go-verkeer", stelt Google.

De zelflerende softwaremodellen van de routeplanner zijn getraind met data van het Europees Milieuagentschap en het Amerikaanse ministerie van Energie, gekoppeld aan data over rijtrends op Google Maps. 

Fietsroutes

Google voerde vorige maand in ons land ook verbeteringen aan de fietsroutes op Google Maps door. Zo tonen de fietsroutes nu meer details, waaronder informatie over of gebruikers onderweg zwaar autoverkeer, trappen of steile hellingen kunnen tegenkomen. 

Luister ook: 'Waterstofauto's nu al geen voordeel meer'