Onderzoek: grote toename online haatberichten tijdens hittegolf
Online klimaat

Onderzoek: grote toename online haatberichten tijdens hittegolf

09-09-2022 09:29 Laatste update: 13:11

Als de temperaturen stijgen, neemt ook het aantal haatberichten op internet fors toe. Het weer speelt een rol bij de online agressie, concluderen Duitse wetenschappers na een analyse van miljarden tweets.

Wetenschappers van het Potsdam Institute for Climate Impact Research onderzochten 75 miljoen haatberichten die van 2014 tot 2020 in de VS op Twitter zijn geplaatst. Daarvoor gebruikten ze software met kunstmatige intelligentie om haatdragende berichten te vinden tussen de in totaal meer dan 4 miljard tweets. Ze vergeleken de publicatiedata met gegevens over het weer, het klimaat en de locaties.

De wetenschappers zagen een 'aanzienlijke toename van haatzaaiende uitlatingen' bij maximumtemperaturen van boven 30 graden Celsius. Dat gebeurde in 'alle klimaatzones en in alle sociaaleconomische subgroepen'. De wetenschappers concluderen dat het aantal haatberichten al toeneemt zodra de temperaturen buiten de 'comfortzone van 12 en 21 graden' komen. Bij temperaturen boven de 21 graden Celsius stijgt de online haat tot 22 procent.

Het onderzoek is deze week gepubliceerd in The Lancet Planetary Health.

"Mensen vertonen meer agressief online gedrag als het buiten te koud of te warm is", aldus hoofdauteur Annika Stechemesser. "Dit wijst op de beperkingen van mensen om zich aan extreme temperaturen aan te passen."

De onderzoekers zien een causaal verband tussen temperatuur en online haat, maar ze erkennen dat het weer maar één van de factoren is die een rol spelen bij haatzaaien op internet. 

In een Europees onderzoek in 2021 zagen andere wetenschappers ook een verband tussen een toename van racistische uitingen op internet bij zowel relatief warme als koude temperaturen.