Mercedes en Rivian gaan samen elektrische busjes maken

Amazon gebruikt al busjes van Rivian.

Elektrische busjes

Mercedes en Rivian gaan samen elektrische busjes maken

09-09-2022 10:27 Laatste update: 10:40

Mercedes-Benz en Rivian, de Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen, gaan in Europa samen elektrische busjes produceren.

De bedrijven maakten de samenwerking donderdag bekend. Door de krachten te bundelen kunnen ze de enorme kosten voor het ontwikkelen van de elektrische wagens delen. Ook levert de samenwerking Rivian mogelijk schaalvoordelen op. Het bedrijf heeft het de laatste tijd moeilijk met het opschalen van de productie, onder meer door knelpunten in de toeleveringsketen.

Mercedes-Benz en Rivian maakten bekend in Centraal- of Oost-Europa een nieuwe assemblagelijn op te zetten voor de elektrische busjes. Dit moet gebeuren bij een al bestaande fabriek van Mercedes. De fabrikanten zetten hiervoor een gezamenlijk bedrijf op waarvan ze beide voor de helft eigenaar zijn. Hoeveel geld de bedrijven investeren, is niet bekend.

Bezorgbusjes Amazon

Rivian is al langer bezig een geschikte productielocatie te vinden in Europa. In Limburgse media werd het Amerikaanse bedrijf ook in verband gebracht met VDL Nedcar in Born. Die autofabriek van industrieconcern VDL verliest in 2024 BMW als zijn enige klant en is hard op zoek naar andere opdrachtgevers in de auto-industrie.

Na de bekendmaking werd Rivian bijna 11 procent meer waard op de beurs in New York. Rivian levert ook al langer de elektrische bezorgbusjes van Amazon, waarvan de webwinkelreus er in totaal 100.000 heeft besteld. Amazon bezit 18 procent van de aandelen in de autofabrikant.

Kijk ook: ID. Buzz, de elektrische Volkswagen-bus