Witte Huis wil grote techbedrijven beteugelen met zes basisregels
'Big Tech' in het gareel

Witte Huis wil grote techbedrijven beteugelen met zes basisregels

09-09-2022 17:35 Laatste update: 21:23

De Amerikaanse regering wil dat de grote techbedrijven zich beter gedragen en heeft daarom zes basisregels opgesteld. De meest opvallende: de bedrijven lijken aansprakelijk te worden voor wat gebruikers online plaatsen.

Het Witte Huis spreekt van de onvoorziene gevolgen van de snelle opkomst van 'Big Tech'. De regering van president Biden noemt geweld door 'giftige online cultuur', afnemende mentale gezondheid en het schenden van mensenrechten als zulke gevolgen. Om daar paal en perk aan te stellen, zijn er volgens het Witte Huis nieuwe regels nodig.

De regels moeten de eerlijke concurrentie in de techsector bevorderen. Er moet bescherming voor de privacy van Amerikanen komen, met in het bijzonder nieuwe waarborgen voor data van minderjarige gebruikers.

Ook wil de regering-Biden meer transparantie over de algoritmes die nu vaak bepalen wie wat op welk moment online krijgt voorgeschoteld. Ook algoritmes voor het maken van beslissingen moeten beter doorgelicht worden, vindt het Witte Huis. Nu zijn zulke systemen vaak nog discriminerend.

Bescherming platforms op de schop

Een opvallend punt is het voornemen om de speciale juridische bescherming voor techbedrijven in te trekken, de omstreden Section 230 van de Amerikaanse telecomwet.

Onder die bescherming zijn bedrijven als Facebook en YouTube niet zelf aansprakelijk voor illegale en discriminerende dingen die gebruikers op de platforms plaatsen. Wel wordt van zulke bedrijven al verwacht dat ze zulke inhoud snel weghalen, maar alleen de plaasters zelf zijn verantwoordelijk en bijvoorbeeld te vervolgen. Dit is anders dan bij sites van bijvoorbeeld nieuwsmedia, die wel zelf verantwoordelijk zijn voor wat er op hun sites verschijnt.

Mogelijk grote gevolgen bij wijziging

Als de verantwoordelijkheid straks ook bij de bedrijven ligt, kunnen de gevolgen grootzijn. Platforms zoals Facebook, Twitter en YouTube stellen al langer dat zo'n situatie praktisch niet werkbaar is. Zij zouden dan elke tekst, foto en video vooraf moeten controleren, dus voordat die online wordt geplaatst.

Het is niet duidelijk wat het Witte Huis precies aan de omstreden regel wil veranderen. Wel lijkt hervorming van de wet uit 1996 nu dichterbij dan ooit, nadat president Trump er aan het eind van zijn termijn ook al wat aan wilde doen.

Het stukje wettekst uit de Amerikaanse telecommunicatiewet telt slechts 26 woorden. In zijn boek getiteld 'The Twenty-Six Words That Created the Internet' schrijft hoogleraar cyberbeveiligingsrecht Jeff Kosseff de wettekst veel invloed toe. Zonder de speciale uitzondering voor online-platforms, had het internet er volgens hem nooit zo uitgezien als vandaag de dag.