© Sonos

Sonos komt na tien jaar met volledig nieuwe, kleinere subwoofer

De Sub ontvangt draadloos en heeft alleen een stroompunt nodig.

Slimme speakers

Sonos komt na tien jaar met volledig nieuwe, kleinere subwoofer

13-09-2022 13:00 Laatste update: 13:00

Sonos heeft een nieuwe, kleinere subwoofer gepresenteerd die is gemaakt om het geluid van de bestaande Sonos-speakers aan te vullen met lage tonen.

Sonos verkoopt sinds 2012 al de Sub, een grote, rechthoekige subwoofer van ruim 800 euro die draadloos op de rest van een Sonos-systeem aangesloten kan worden. De nieuwe Sub Mini is zoals de naam al verraadt een kleinere variant van die Sub.

De Sub Mini is cilindervormig, met net als zijn grote broer in het midden een ovaal gat. In de Sub Mini zitten twee subwoofers, die volgens Sonos zorgen voor 'diepe, dynamische lage tonen zonder gezoem of getril'.

Combineren met soundbars of speakers

De Sub Mini is te combineren met het gros van de Sonos-speakers, die allemaal zonder eigen subwoofer geleverd worden. De Sub Mini kan bijvoorbeeld samenwerken met de soundbars van Sonos: de Ray, de Beam en de Arc. Bij het kijken van films en series klinkt het geluid dan voller en zwaarder. Maar de Sub Mini kan ook gekoppeld worden aan Sonos One-speakers, zodat muziek bassiger klinkt.

De nieuwe Sub Mini (links) en de bestaande Sub.

De Sub Mini kan via de Sonos-app worden toegevoegd aan een bestaande opstelling. Daarbij kan het geluid automatisch worden gefinetuned met de functie Trueplay, waarbij de kamer via geluidsgolven wordt gescand en de speakers daarop worden afgesteld. Als een Sonos-systeem met subwoofers wordt uitgebreid, zullen ook de bestaande speakers anders gaan klinken. Die zijn dan niet meer verantwoordelijk voor de lage tonen, waardoor zij meer middentonen kunnen voortbrengen. Zo ontstaat een voller geheel.

De Sonos Sub Mini is er in zwart en wit, en is vanaf 6 oktober beschikbaar voor 499 euro.

Getest: klinkt de goedkopere Sonos-soundbar ook goedkoop?