© Lightyear

Zonneauto Lightyear is de 'meest aerodynamische auto ter wereld'

Lightyear 0

Auto met zonnepanelen

Zonneauto Lightyear is de 'meest aerodynamische auto ter wereld'

15-09-2022 07:13 Laatste update: 07:27

De zonneauto Lightyear 0 is de meest aerodynamische productieauto ter wereld. Dat zegt het Helmondse bedrijf na tests in windtunnels op basis van de standaardrichtlijn WLTP.

De Lightyear 0, een elektrische auto met zonnepanelen op het dak, heeft een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,175 (Cd). Dat bleek bij tests in een FKFS-windtunnel in het Duitse Stuttgart, onder de voorwaarden van de WLTP-testcyclus.

Een lage luchtweerstand draagt bij aan een efficiënter energieverbruik, waardoor de auto een grotere actieradius kan hebben en hij minder vaak aan de lader hoeft. Bij snelwegsnelheden is aerodynamica volgens Lightyear goed voor ongeveer 60 procent van het totale energieverbruik. Met een gewicht van 1575 kilogram is de Lightyear 0 overigens ook erg licht.

"De Lightyear 0 is koploper op de markt", stelt het bedrijf. "Tests zoals deze zijn goed voor meer dan het vestigen van records; ze zijn cruciaal om Lightyears klanten optimale mobiliteit op zonne-energie te bieden." 

Eerste versie is duur

De eerste exemplaren van de elektrische zonneauto worden later dit jaar geleverd. De Lightyear 0 is nog erg duur: 250.000 euro. Van dit model worden er maximaal 946 exemplaren geproduceerd.  

De volgende versie van de zonneauto moet zo'n 30.000 euro gaan kosten. Die Lightyear 2 staat gepland voor eind 2024 of begin 2025.

Zonnepanelen

De zonnepanelen in de Lightyear 0 zorgen voor zo'n 70 kilometer extra actieradius per dag. De 60 kWh-accu biedt een bereik van 625 kilometer. De auto biedt plek aan vijf inzittenden, trekt op van 0 naar 100 km/u in 10 seconden en de maximumsnelheid is 160 km/u. 

Lightyear haalde onlangs bij een nieuwe financieringsronde 81 miljoen euro op, waarmee het totaal aan investeringen sinds 2016 uitkomt op bijna 185 miljoen euro.

Een van de concurrenten is het Duitse Sono Motors, dat volgend jaar ook een zonneauto van net onder de 30.000 euro wil introduceren.

Kijk ook: eerste indruk Lightyear 0

Luister ook de Bright Podcast: