Bright op Banden

Bram stept Elfstepjestocht uit: 200 km steppen voor het goede doel

elfstepjestocht step elfstedentocht bram van dijk bright stepjes
3 oktober 2022 om 06:43
Laatste update: 16 juni 2023 om 14:10

Bright-presentator Bram van Dijk heeft zondag ruim 200 kilometer langs de elf Friese steden afgelegd op elf verschillende (e)-stepjes. Hij haalde met de tocht van 16 uur geld op voor teelbalkankeronderzoek.

Bekijk het verslag van de Elfstepjestocht:

Van Dijk vertrok vanochtend vroeg vanuit Leeuwarden voor zijn Elfstepjestocht en finishte na 202 kilometer steppen kort voor middernacht in de Friese hoofdstad. De afgelopen jaren heeft hij voor Bright vrijwel alle bijzondere elektrische stepjes van Nederland getest, waaronder een step die 120 km/u rijdt en een legale e-step met stepondersteuning. Al die ervaring kwam van pas tijdens de 'steptocht der steptochten'. 

In navolging op de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden haalde Van Dijk met deze actie geld op voor kankeronderzoek. Van Dijk heeft zelf vorig jaar teelbalkanker gehad. Doneren kan nog steeds via Elfstepjestocht.nl.

Het eindresultaat is te zien op 15 oktober in het tv-programma Bright op Banden op RTL Z, RTL 7 en Videoland.

Bekijk de video-updates van Bram tijdens de tocht.


Bram vertelt over de steptocht in onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;background:transparent" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>

'48 uur kanker'

In augustus 2021 voelde Van Dijk een knobbeltje op zijn teelbal en werd er teelbalkanker geconstateerd. Een dag later lag hij op de operatietafel voor een bal-amputatie. Daarmee was direct de volledige behandeling afgerond. "Voor mijn gevoel heb ik 48 uur kanker gehad. Ik had geluk en was er vroeg bij, waardoor het bij mij alweer over was voordat ik het kon beseffen. Dat 'gun' ik toekomstige patiënten ook."

Ook hoopt Van Dijk dat zijn actie andere mannen en jongens aanzet om zichzelf te controleren. "Als ik met deze Elfstepjestocht er voor zorg dat jongens en mannen tot 35 jaar vaker aan hun ballen zitten, dan zou dat helemaal top zijn", zegt Van Dijk. Dankzij de Maarten van der Weijden Foundation gaat 100 procent van de donaties direct naar een KWF-geselecteerd onderzoek naar teelbalkanker, uitgevoerd door het UMC Groningen.

Bij de start van de tocht in Leeuwarden.

Meesteppers

Tijdens de tocht kreeg Van Dijk steun van verschillende kanten. Maarten van der Weijden stepte een etappe mee en ook haakten kankeronderzoekers van UMC Groningen aan.

Daarnaast reed de initiatiefnemer van de petitie 'LegaalRijden.nl' - die zich inzet voor de legalisering van lichte elektrische voertuigen - mee, evenals de Bolswarder Step Vereniging.

Doneren kan met elk bedrag via Elfstepjestocht.nl

Bram van Dijk en Maarten van der Weijden.