18-jarige hacker

Uber onderzoekt grote hack op interne systemen

16 september 2022 om 08:35
Laatste update: 16 september 2022 om 09:38

Uber zou op grote schaal gehackt zijn door een 18-jarige hacker die een wachtwoord zou hebben ontfutseld. De hacker zou toegang hebben tot veel interne systemen van Uber.

Uber doet onderzoek naar "een incident rond cyberveiligheid". Het bedrijf zegt in contact te staan met de politie. Volgens The New York Times heeft een 18-jarige hacker "praktisch volledige toegang" tot de interne systemen van Uber. De hacker zou een wachtwoord hebben ontfutseld van een Uber-medewerker.

"Het lijkt erop dat ze volledig gecompromitteerd zijn", zegt veiligheidsonderzoeker Sam Curry van Yuga Labs, die contact had met de hacker. De hacker zou geen ransomware hebben geïnstalleerd op het intranet van Uber, maar mogelijk wel data hebben buitgemaakt.

Op Twitter en hackersfora gaan allerhande vermeende afbeeldingen van het intranet van Uber rond. Het is nog niet bevestigd of die beelden ook echt zijn.

Slechte beveiliging, meer betaling

De hacker zou met zijn inbreuk hebben willen bewijzen dat de beveiliging van Uber slecht is. De hacker kondigde zijn daad zelfs vooraf aan via Slack, een populaire chatdienst voor bedrijven. In dat bericht riep de hacker op tot hogere betalingen aan Uber-chauffeurs, die nu 25 procent van elke ritprijs aan Uber moeten betalen.

De hacker zou volgens Curry toegang hebben tot "de broncode, e-mail en andere interne systemen" van Uber. "Dit lijkt een gast die Uber is binnengedrongen, niet weet wat 'ie ermee aanmoet en de tijd van zijn leven heeft", aldus Curry.

Uber al eens eerder groots gehackt

Uber heeft zijn personeel via een intern bericht laten weten dat de hack onderzocht wordt. "We hebben nu nog geen inschatting voor wanneer de volledige toegang tot alle middelen weer wordt hersteld", schrijft Uber aan zijn personeel.

Het is niet voor het eerst dat Uber slachtoffer wordt van een grote hack. Eind 2016 wisten hackers de privégegevens van 57 miljoen Uber-klanten te stelen. Uber betaalde toen 100.000 dollar losgeld om te voorkomen dat de gestolen gegevens op straat zouden komen.