'YouTubers krijgen meer manieren om geld te verdienen aan video's'
Strijd om videomakers met TikTok

'YouTubers krijgen meer manieren om geld te verdienen aan video's'

16-09-2022 11:36 Laatste update: 11:36

YouTube zou werken aan meer manieren voor videomakers om geld te verdienen aan hun video's op het platform. YouTube zou daarmee onder andere voor willen blijven op concurrent TikTok.

YouTube heeft de vernieuwingen intern al besproken en die opname is in handen gekomen van The New York Times. YouTube zou van plan zijn om makers van video's op het platform sneller toe te laten tot het partnerprogramma. Daarbij delen videomakers mee in de inkomsten uit de reclames die rondom de video's worden getoond.

Onder de huidige regels gaan videomakers op YouTube pas geld verdienen als hun publiek minstens vierduizend uur van hun video's heeft bekeken en als zij minstens duizend abonnees op hun kanaal hebben. "Dit is de grootste uitbreiding die we in jaren aan ons programma hebben gedaan", zou YouTube-producthoofd Amjad Hanif hebben gezegd. Het bedrijf zou de vernieuwingen aanstaande dinsdag zelf willen aankondigen.

Reclames in TikTok-rivaal Shorts

YouTube zou verder van plan zijn ook advertenties te gaan tonen in Shorts. Dat is het TikTok-alternatief van YouTube, dat ook draait om kortere, rechtopstaande video's waar gebruikers snel langs kunnen vegen. Nu verdienen YouTubers nog niks aan Shorts, maar inmiddels is meer dan de helft van de populairste YouTube-video's een Short.

Door makers van Shorts ook te laten meedelen in de advertentiegelden, heeft YouTube een streepje voor op TikTok. Dat platform groeit dan wel erg snel, zelfs de populairste TikTokkers krijgen van TikTok zelf nauwelijks betaald voor hun video's. Zeker niet in de mate van YouTube, dat zegt in de VS 25 miljard dollar aan de economie te hebben toegevoegd.

In Nederland spreekt YouTube van een bijdrage van 165 miljoen euro aan de Nederlandse economie in 2020. Het werk van Nederlandse YouTubers leidde tot het equivalent van 7700 voltijdbanen.

Tests met meer reclames zonder oversla-knop

Ondertussen zou YouTube ook experimenteren met het tonen van meer advertenties, die bovendien niet zijn over te slaan. Veel advertenties op YouTube hadden de afgelopen jaren een knopje waarmee kijkers na 5 of 10 seconden de reclame konden overslaan. Dat knopje is steeds vaker niet te vinden, meldt 9to5Google op basis van allerlei verhalen op forum Reddit.

Gebruikers melden tot soms wel tien advertenties achter elkaar in één reclame-onderbreking halverwege een video. Zulke blokjes halverwege staan er alleen als de videomaker dat toestaat. Dergelijke reclame brengt vaak meer op, maar wordt door kijkers ook als vervelender ervaren dan filmpjes voor of na een video.

Het is niet bekend of YouTube inderdaad veel vaker langere reclames zonder oversla-knop laat zien. Een woordvoerder van YouTube-moederbedrijf Google zegt tegenover NU.nl op de hoogte te zijn van de meldingen, maar heeft geen informatie over een eventuele test bij YouTube.