twitch russian gas gasfornuis gasrekening
Westen pesten

Livestream toont Russisch gasfornuis dat hele dag aan staat

21 september om 11:25
Laatste update: 21 september om 17:23

De livestreamdienst Twitch heeft een kanaal offline gehaald van een Rus die 24 uur per dag liet zien hoe zijn gasfornuis brandde. Daarmee wilde hij mensen in het Westen pesten met de stijgende gasprijzen. Inmiddels zijn er meerdere streams van 'Russische gasfornuizen' actief.

De livestream RussianGas1 trok de afgelopen dagen op Twitch in totaal tienduizenden kijkers van over de hele wereld. De maker vermeldde als doel: '24/7 gas verspillen'. Dinsdagavond keken er zo’n drieduizend kijkers tegelijk naar de beelden van de brandende gaspitten, waarbij Russische liedjes waren te horen.

Het profiel had in een paar dagen bijna tienduizend volgers gekregen. Twitch, dat onderdeel is van Amazon, greep vanochtend in. "Dit kanaal is niet beschikbaar vanwege een schending van de community-richtlijnen of servicevoorwaarden", staat er. Wat de precieze overtreding was, is niet duidelijk.

Gasrekening

De gebruiker achter het account claimde een Rus te zijn die voor zijn gasrekening 'slechts 1,44 euro per maand' zou betalen. De livestream was bedoeld om mensen in Europa en de VS te 'trollen', omdat zij te maken krijgen met steeds hogere gasprijzen sinds de Russische invasie in Oekraïne. 

De echte kosten voor het 24 uur per dag aan laten staan van een gasfornuis liggen waarschijnlijk ook in Rusland een stuk hoger dan het geclaimde bedrag. Nadat het kanaal offline ging, dook er op Twitch direct een nieuwe livestream van een Russisch gasfornuis op.

Warm bad

Ook begon een inwoner van Moskou een livestream waarop continu een bad met warm water wordt gevuld. De maker schrijft: "De winter komt eraan! We hebben een gasboiler."

Pro-Russische boodschappen

De eerste livestream liet behalve het gasfornuis ook een thermometer en een klok zien, om kijkers duidelijk te maken dat het om live-beelden ging en niet om opnames. In de chat bij de stream waren veel pro-Russische boodschappen te lezen.

De streamer haalde van zijn kijkers een kleine drieduizend euro aan donaties op, bedoeld 'om een gasoven te kunnen kopen'.

Gasprijs weer hard gestegen

De Europese gasprijs schoot vandaag weer hard omhoog door de angst voor een nieuwe escalatie van de oorlog in Oekraïne. Handelaren reageerden op de toespraak van Vladimir Poetin, waarin de president een gedeeltelijke militaire mobilisatie afkondigde. Daardoor kunnen honderdduizenden reservisten worden opgeroepen, die kunnen worden ingezet in Oekraïne.