Facebook aangeklaagd voor 'volgen van iPhone-gebruikers'
Privacy

Facebook aangeklaagd voor 'volgen van iPhone-gebruikers'

22-09-2022 07:23 Laatste update: 07:40

Facebook-moederbedrijf Meta is aangeklaagd door Amerikaanse gebruikers vanwege het omzeilen van Apple's beveiliging tegen het volgen van iPhone-gebruikers.

Volgens de aanklacht bij de rechtbank in San Francisco heeft Meta regelgeving tegen het verzamelen van persoonlijke gegevens geschonden. De zaak gaat over de beveiliging die Apple vorig jaar lanceerde om iPhone-gebruikers te beschermen tegen het volgen van hun internetactiviteiten.

De Facebook-app omzeilt de privacyregels van Apple door links te openen in een in-app browser. "Hierdoor kan Meta de interacties en communicatie van zijn gebruikers met derden onderscheppen en bijhouden. Meta gebruikt de verzamelde gegevens om zijn advertentie-inkomsten te verhogen", aldus de aanklagers.

Browseractiviteit bijhouden

De zaak is gebaseerd op een onderzoek van privacy-expert Felix Krause. De apps van Facebook en Instagram plaatsen volgens hem bepaalde codes op websites die door gebruikers worden bezocht. Daardoor kan Meta gegevens bijhouden over wat gebruikers op websites doen, inclusief het typen van wachtwoorden.

In een reactie heeft Meta toegegeven dat de Facebook-app de browseractiviteit controleert, maar het bedrijf ontkent illegaal gebruikersgegevens te verzamelen.

Toestemming voor tracking 

Vorig jaar introduceerde Apple het nieuwe privacybeleid waarbij apps toestemming moeten krijgen van gebruikers voordat ze hun activiteiten mogen volgen. De overgrote meerderheid van de gebruikers heeft apps geen toestemming gegeven voor deze 'tracking'.

Dat heeft Meta veel omzet gekost. Doordat het bedrijf minder over gebruikers weet, kan het advertenties op zijn sites en apps minder goed afstemmen. Daardoor leveren de advertenties minder geld op. Volgens een schatting van de Electronic Frontier Foundation kostte dit Meta in het eerste jaar al 10 miljard dollar aan omzet.