wk voetbal qatar app data sprint snelheid
Nieuwe app voor spelers

Voetballers zien op WK Qatar via app hun topsnelheden

23 september 2022 om 11:25
Laatste update: 23 september 2022 om 11:59

Voetballers kunnen in Qatar voor het eerst op een WK via een app zien hoe hard zij tijdens een wedstrijd hebben gesprint en hoeveel kansen ze hebben gecreëerd.

Wereldvoetbalbond FIFA heeft de app samen met spelersvakbond FIFPro ontwikkeld. Voetballers hadden aangegeven dat zij graag makkelijk toegang tot deze gegevens zouden willen.

De voetballers kunnen ook de voor hen belangrijke momenten uit wedstrijden terugzien vanuit meerdere camerastandpunten. Ook krijgen zij foto’s van zichzelf tijdens de wedstrijd en krijgen ze inzicht in hoeveel druk ze op tegenstanders hebben gezet en hoeveel sprints ze hebben afgelegd.

Slimme camera's rond het veld

De prestatie-gegevens worden volgens de FIFA verzameld met een 'zeer nauwkeurig volgsysteem' in het stadion. Dat systeem maakt gebruik van beelden van camera's rond het veld. De nieuwe statistieken zorgen volgens de voetbalbond voor 'innovatieve manieren om het spel te analyseren'.

Tijdens het WK in Qatar wordt ook nieuwe technologie geïntroduceerd om sneller te bepalen of een situatie buitenspel was. Daarvoor worden naast slimme camera's ook sensoren in de bal gebruikt. Hierdoor is volgens de FIFA heel precies vast te stellen op welk moment een pass wordt gegeven, wat cruciaal is bij het bepalen of een situatie wel of geen buitenspel is.

Actiefoto's voor sociale media

De voetballers krijgen via de app ook na elke gespeelde wedstrijd actiefoto's van zichzelf te zien. Ze kunnen die foto's meteen vanuit de app delen op hun socialmedia-accounts. De spelers krijgen toegang tot de app zodra ze in Qatar aankomen. 

Het WK begint op 20 november. Nederland speelt in de groepsfase tegen gastland Qatar, Ecuador en Senegal.