Cryptomunten

'Productie bitcoins in VS even vervuilend als 6 miljoen auto's'

23 september om 11:30
Laatste update: 23 september om 11:31

De energie die nodig is voor de productie van bitcoins in de VS zorgt voor net zoveel uitstoot als ongeveer 6 miljoen auto's per jaar.

Dat zeggen milieugroeperingen in een nieuw rapport. De organisaties roepen Amerikaanse staten op om nieuwe activiteiten voor het 'minen' (delven) van bitcoins te verbieden om zo het klimaat niet verder te schaden.

Het minen van bitcoins gebruikt veel energie vanwege de complexe berekeningen die ervoor nodig zijn. Volgens de milieuorganisaties zorgde de bitcoinproductie in de VS in de periode tussen medio 2021 en 2022 voor een CO2-uitstoot van 27,4 miljoen ton. Dat is drie keer de uitstoot van de grootste steenkolencentrale in de VS en bijna gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 6 miljoen auto's.

Grote rol Verenigde Staten

Volgens een recent onderzoek vindt 38 procent van het wereldwijde minen van bitcoins in de VS plaats. Dat was slechts 3,5 procent in 2020. Doordat China het delven van bitcoins drastisch aan banden heeft gelegd zijn veel bitcoinbedrijven naar de VS gegaan of breiden ze hun Amerikaanse activiteiten uit.

De Bitcoin Mining Council, een belangenvereniging voor Amerikaanse bitcoindelvers, zegt dat de crypto-industrie relatief weinig stroom verbruikt en dat meer dan de helft van die energie uit duurzame bronnen komt.

Nieuwe campagne Greenpeace

Greenpeace is afgelopen week ook een nieuwe campagne tegen bitcoin gestart. Daarbij roept de milieuorganisatie op tot het vernieuwen van de technologie achter bitcoin, zodat de cryptovaluta minder energie verbruikt.

Onlangs werd bij ethereum, na bitcoin de grootste cryptomunt, al een grote wijziging doorgevoerd, de zogeheten 'merge', waarna het energieverbruik drastisch is gedaald. 

Luister ook de Bright Podcast: