Startup behandelt depressie met elektroden in de schedel
'Digitale pil'

Startup behandelt depressie met elektroden in de schedel

24-09-2022 05:15 Laatste update: 10:12

Een Amerikaans bedrijf gebruikt elektroden die in de schedel worden aangebracht om met elektrische stroompjes zware depressie bij patiënten te 'verlichten'.

De startup Inner Cosmos heeft bij de eerste patiënt een implantaat ingebracht om zo een ernstige depressie te behandelen. Met de elektroden in de schedel zijn elektrische pulsen naar specifieke delen van het brein te sturen, wat de stemming van de patiënt moet verbeteren.

De zogeheten hersen-computerinterface wordt aangebracht door een flinterdunne laag van de bovenkant van de schedel  te 'schaven' en het implantaat in het bot te installeren. Deze methode is minder ingrijpend dan een implantaat dat echt in de hersenen wordt aangebracht. Ook is het volgens Inner Cosmos een alternatief voor behandelingen in een kliniek met bijvoorbeeld ketamine.

Neuralink van Elon Musk

De technologie van Inner Cosmos doet denken aan die van Neuralink van Elon Musk. Dat bedrijf werkt aan hersenimplantaten waarmee mensen computers kunnen aansturen, maar richt zich in eerste instantie op mensen met een verlamming.

Daarnaast begon een andere startup, Synchron, onlangs met zijn eerste Amerikaanse proef met een hersen-computerinterface. Daarmee kunnen mensen berichten sturen door te denken. Inner Cosmos richt zich voorlopig alleen op het verbeteren van de gemoedstoestand van patiënten.

Neuralink brengt de elektroden dieper in de hersenen in met behulp van een robot die met een laser een gaatje in de schedel boort. De operatie van Inner Cosmos is eenvoudiger, waardoor meer mensen er waarschijnlijk voor open staan. "We willen dat het grootste aantal patiënten geholpen kan worden", zegt Inner Cosmos-ceo Meron Gribetz tegen Bloomberg.

'Digitale pil'

Gribetz noemt de technologie van zijn bedrijf een 'digitale pil'. "We hebben de kleinste en minst ingrijpende hersenchip ter wereld, bedoeld om mensen met ernstige cognitieve stoornissen zoals suïcidale depressie en angsten te helpen", zei hij onlangs tijdens een presentatie. Inner Cosmos wil de technologie ook gaan inzetten bij mensen met dementie en ADHD.

Epilepsie

Er zijn meer bedrijven die soortgelijke technologie ontwikkelen. Zo maakt de Australische startup Epiminder ook een kleine inkeping in de schedel voor het aanbrengen van een apparaatje waarmee epilepsie kan worden behandeld.

Ook de Amerikaanse startups Precision Neuroscience en Kernel werken aan methoden waarbij het niet nodig is om iets in de hersenen aan te brengen. Precision Neuroscience plaatst een apparaatje dat dunner is dan een stuk plakband net onder de schedel bovenop de hersenen. Kernel ontwikkelt een headset met elektroden waarvoor helemaal geen operatie nodig is.

Synchron vermijdt op zijn beurt hersenchirurgie door elektroden via bloedvaten naar de hersenen te sturen. Volgens experts blijven er echter ook oplossingen met hersenimplantaten nodig, omdat dat gedetailleerdere gegevens oplevert.

Wat Elon Musk van plan is met Neuralink: