Android-gebruikers krijgen ook een 'Dynamic Island'
Schermeiland

Android-gebruikers krijgen ook een 'Dynamic Island'

23-09-2022 14:44 Laatste update: 14:49

Gebruikers van Android-telefoons kunnen binnenkort ook een functie toevoegen die lijkt op het nieuwe Dynamic Island van Apple, de pilvormige inkeping in het scherm van de iPhone 14 Pro's.

App-ontwikkelaar Jawomo heeft de app DynamicSpot uitgebracht waarmee het scherm van Android-telefoons is te voorzien van een virtuele pilvormige inkeping. Die moet lijken op het nieuwe Dynamic Island van Apple.

Op de ovale schermzone kunnen onder meer notificaties van apps en systeemmeldingen verschijnen. Gebruikers die daar op klikken, openen dan de desbetreffende app. Als ze de DynamicSpot wat langer ingedrukt houden, wordt de zone groter en krijgen ze meer details te zien, of bijvoorbeeld knoppen voor het afspelen of pauzeren van muziek.

Jawomo gebruikt het notificatiesysteem van Android, zodat veel apps met de tool kunnen werken, zoals veel chatapps en de apps van muziekdiensten. DynamicSpot bevindt zich nog in een testfase. De app is gratis te downloaden, maar meer functies kunnen later via in-app aankopen worden toegevoegd.

Opvolger van de notch

In de iPhone 14 Pro's is het Dynamic Island de opvolger van de notch, de scherminkeping bovenaan het scherm. De dunne, zwarte ovaal bestaat eigenlijk uit twee stukjes: een rond gat voor de selfiecamera en een ovaal gat voor Face ID en andere sensoren. Het oled-scherm ertussen en eromheen verandert de inkeping in een soort nieuw, dynamisch element op het scherm. Apple gebruikt de balk als een plek om notificaties en systeemmeldingen te tonen.

Volgens geruchten krijgen alle iPhone 15-toestellen die volgend jaar verschijnen een scherm met het Dynamic Island. De gewone iPhone 14 en de 14 Plus hebben nu nog wel de notch. 

Luister ook: