© Apple

apple iPhone 14 pro dynamic island notch scherminkeping
'Dynamic Island'

iPhone 14 Pro maakt van saaie scherminkeping een functionele blikvanger

8 september 2022 om 21:52
Laatste update: 8 september 2022 om 21:58

De iPhone 14 Pro en 14 Pro Max hebben een nieuw soort scherminkeping: het Dynamic Island. Die ovale balk is uit noodzaak geboren, maar Apple geeft het schermgat een extra dimensie met allerlei nieuwe functies.

Apple introduceerde de zogenoemde notch vijf jaar geleden, met de introductie van de iPhone X. De inkeping bovenaan het scherm huisvest een luidspreker, de selfiecamera en wat sensoren, waaronder de gezichtsscanner. Apple had toen een keuze: een dikkere rand bovenaan het scherm, of een scherm dat helemaal tot in de hoekjes loopt maar met een onderbreking bovenaan.

Apple koos voor het tweede en de rest is geschiedenis. Inmiddels hebben ook MacBooks een notch, maar concurrenten hebben de inkeping nooit op grote schaal van Apple gekopieerd. Dat heeft een technische reden: Apple is nog steeds de enige telefoonmaker die een geavanceerde gezichtsscanner inbouwt – concurrenten vertrouwen nog altijd op vingerafdrukscanners. Daarom hebben concurrenten genoeg aan een klein, rond cameragaatje ergens bovenaan het scherm.

Ovaal met rondom scherm

Bij de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max heeft de notch voor het eerst een ander uiterlijk. De afgelopen jaren werd de inkeping al wat smaller, maar het bleef in feite een soort brede druipsteen die aan de rand van het scherm hing. Nu is de notch veranderd in een zwarte ovaal, een soort pilvorm met rondom scherm.

De nieuwe uitsnede bestaat eigenlijk uit twee stukjes, een rond gat voor de selfiecamera en een ovaal gat voor Face ID en andere sensoren. Maar het oled-scherm ertussen en eromheen verandert de inkeping in een soort nieuw, dynamisch element op het scherm.

Van de nood een deugd

In plaats van vermommen trekt Apple nu juist je aandacht naar het zwarte balkje. Het maakt van de nood een deugd op een slimme, veelzijdige manier die de iPhone 14 Pro's een unieke extra functionaliteit geeft. Het balkje kan namelijk van vorm veranderen. Het kan breder worden of juist vierkant. Het kan informatie laten zien, of veranderen in een volledig bedieningspaneel.

Daarmee is het zogenoemde Dynamic Island, zoals Apple het strookje noemt, echt iets nieuws onder de zon. Niet echt een app, niet echt een widget, niet echt een statusbalk, maar een beetje van alles.

Luister ook de Bright Podcast:

Zo werkt het

Wat voorbeelden: als je Face ID gebruikt, verandert het zwarte balkje bovenaan in een zwart vierkantje, dat laat zien dat Face ID actief is. Of als je AirPods verbonden zijn, dan wordt het balkje iets breder en zie je het batterijniveau. Als je belt zie je de tijdsduur van het gesprek in het balkje en luister je muziek, zie je zelfs heel klein de albumhoes.

En het gaat dus verder, interactief. Want je kan er ook op tikken, en dan wordt de balk groter. Zodat je je muziek kan bedienen, of je timer kan bekijken bijvoorbeeld. En de mogelijkheden zijn groot, want ook appmakers kunnen ermee aan de slag. Straks zie je bijvoorbeeld de actuele treintijden in dat balkje. Of live de score van een voetbalwedstrijd. Of hoe lang het nog regent, of de temperatuur van het vlees op de grill, of hoe ver de taxi nog van je vandaan is.

Schot in de roos?

Het wordt erg interessant om te zien wat appmakers met deze nieuwe functie gaan doen. Apple heeft een nogal woelige geschiedenis wat dit soort zaken betreft. Moderne widgets zitten pas sinds vorig jaar in iOS bijvoorbeeld. En de Touch Bar die jarenlang op MacBooks zat, leverde uiteindelijk weinig extra functionaliteit op. Die leek een oplossing voor een probleem dat niet bestond.

Maar het Dynamic Island lijkt anders. Het dringt zich niet op, maar biedt juist een extra handigheid op een plek die de afgelopen jaren een blinde vlek was. Het zou zomaar kunnen dat Apple een klein gouden eitje heeft gevonden, en dat we straks helemaal niet meer zonder dat zwarte balkje bovenin beeld willen.

Kijk ook: onze eerste indruk van de iPhone 14 Pro